
Danske HF & VUC
Ny Vestergade 17, 3. sal, 1471 København K , Danmark
Telefon: +4533 32 32 00 Website: http://vuc.dk/ E-mail: [email protected]
Ny Vestergade 17, 3. sal, 1471 København K , Danmark
Telefon: +4533 32 32 00 Website: http://vuc.dk/ E-mail: [email protected]
Fjernundervisning presses yderligere efter beslutning om at finansiere FGU med blandt andet at skære i taxameteret til fjernundervisning. Det kommer til at betyde dårligere vilkår for uddannelse og efter- og videreuddannelse i vores yderområder.
Samfundsøkonomisk og menneskeligt kan det kun betale sig at investere i uddannelse. Derfor er det vigtigt at holde fokus på, at så mange som muligt lykkes med deres uddannelse. Det gælder aktuelt i forhold til udspillet om en central fraværspakke.
Riisagers og regeringens gymnasiale fraværspakke adresserer et vigtigt område, men sparker også mange steder en åben dør ind til institutioner der allerede arbejder seriøst med fravær – for eksempel hos landets VUC’er.
Nye visionære uddannelsesmiljøer for unge voksne under 25 uden en ungdomsuddannelse skal udvikles i et tæt samarbejde mellem produktionsskoler, VUC’er og kommuner. Der er stor forskel på elever, der kommer fra produktionsskolerne og fra VUC'erne.
Vigtigt i trepartsforhandling: Næsten 1 million danskere har svært ved it. Mange har svært ved at læse og regne. Der er brug for en ambitiøs trepartsaftale. Den danske arbejdsstyrke skal opkvalificeres på nye måder via voksen- og efteruddannelse.
Unge under 25 får dårligere muligheder for uddannelse. Den politiske debat om regeringens nye reformudspil om udsatte unge handler kun om struktur. Det er nu, der skal fokus på, hvem de svage unge er. Udspil præges af et alt for simpelt regnestykke.
Vi skal have alle med i den digitale fremtid. Voksen- og efteruddannelsesindsatsen skal give voksne en mulighed for at blive eller komme ind på arbejdsmarkedet. Ser vi på, hvad det kræver i fremtiden, står et ord lysende klart: Digitalisering.
Regeringen er på trapperne med et udspil til bedre veje til ungdomsuddannelse. Erfaringerne fra regionsprojektet UPGRADE er stærke, og regeringen bør se på resultaterne herfra. Evalueringen af UPGRADE bekræfter, at der er brug for nye indsatser for de svageste unge. Vi må dog ikke komme alle i én kasse. Der er stor forskel på de unge.
I debatten om nye indsatser for svage unge, må der ikke vokse en bureaukratisk strukturdjævel frem, som hiver energien ud af kerneopgaver og koster penge i form af øget administration og bureaukrati. Vi har jo i virkeligheden en fantastisk ungdom!
Unge i uddannelse: Lad os kigge på det, der ikke virker, og holde fast i det, der virker. 91% af de unge, der ikke går den snorlige vej, skal mødes i øjenhøjde - ikke som klienter eller børn. De sidste 9% skal vi koordinere indsatserne meget bedre om.
Regeringens ekspertudvalg er på vej med anbefalinger til bedre veje til ungdomsuddannelser. Det er vigtigt at holde fast i, at de 29%, der ikke har afsluttet en ungdomsuddannelse 5 år efter folkeskolen, er meget forskellige og har forskellige behov.
Skal en 16-årig med store udfordringer fra folkeskolen behandles på samme måde som den modne 20-årige og den afklarede 29-årige? Ekspertudvalg behandler 15-30 årige som én gruppe i deres forslag til en ny forberedende uddannelsesinstitution.
Hvordan får vi alle unge med? Når vi gør en ekstra indsats for at få de svageste unge med, er det vigtigt, at vi fastholder de stærke, faglige læringsmiljøer. Danske VUC’er inviterer nu til dialog om, hvordan vi sikrer, at alle unge får de nødvendige kompetencer til fremtidens samfund.