52-årige Peder Hvelplund blev valgt til Folketinget for Enhedslisten ved valget i 2019. Foto: Enhedslisten

Enhedslisten: Udsatte borgere skal have førsteret til covid-vaccine

Når vaccinen mod coronaviraen er på plads, stiller Enhedslisten krav, om at borgerne i udsatte boligområder skal forrest i køen.

Det er borgerne i landets udsatte boligområder, der skal stå forrest i vaccine-køen, når en vaccine mod covid-19 rammer det danske sundhedsvæsen. Det skriver Danmarks Radio.

Spørgsmålet om, hvem der skal have ret til vaccinen mod covid-19 i førte omgang, trænger sig på, fordi der efter al sandsynlighed ikke vil være nok vaccine til alle i første sending. 

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund er klar i spyttet, om hvem han synes, der skal stå forrest, når danskerne skal vaccineres mod coronavirus:

- Når vi får en vaccine, så kan alle ikke få, og derfor skal det være en sundhedsfaglig vurdering. Og det bliver en vurdering af, hvem der er i størst risiko for at blive smittet. Nogle af dem, der i særlig grad er i risikogruppen, det er folk, der bor i socialt belastede boligkvarterer. Her har smitten været mest udbredt, siger han til Danmarks Radio.

V: Indvandrere er skyld i stor smitte i udsatte områder

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgren og SF's ditto, Kirsten Normann-Andersen bakker op om idéen.

Venstres Martin Geertsen er imod forslaget, da han mener, at smitteudbredelsen i de udsatte boligområder skyldes, at de etniske minoriteter ikke har forstået retningslinjerne.

Dansk Folkeparti er også imod, da de ikke mener, at der en større risiko forbundet med at bo i lejlighed fremfor en villa.

Dog giver alle partier udtryk for, at sundhedspersonalet i den forreste frontlinje mod covid-19 skal stå først for, når vaccinen er klar.

 

 

 

 

 

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.