Rosa Lund er 33 år gammel, og hun er valgt i Københavns Storkreds for Enhedslisten. Foto: Enhedslisten

Enhedslisten raser over PET-ulovligheder

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund (Ø), er langtfra tilfreds med, at PET - ifølge et tilsyn - i flere tilfælde har gemt oplysninger om demonstranter, der tog del i lovlige demonstrationer.

I går lagde Tilsynet med Efterretningstjenesterne - TET - deres årsredelogørelse for 2019 frem til offentlig skue. Heri er det beskrevet, hvorledes PET i flere tilfælde har gemt og ikke slettet oplsyninger i tide om demonstranterne, der deltog i lovlige demonstrationer. 

Ifølge dansk lov er det ulovlig praksis, og derfor vil Enhedslisens retsordfører, Rosa Lund, nu have skrappere kontrol med PET's aktiviteter.

- Det er skræmmende, at PET – som skal passe på os alle sammen og beskytte os mod dem, der ikke overholder loven – ikke selv kan finde ud af at overholde loven.

- Det viser med al tydelighed, at der er behov for skrappere kontrol med efterretningstjenestensiger, siger hun til DR.

Rosa Lund opfordrer også justitsminister Nick Hækkerup (S) til at indskærpe overfor PET, at deres praksis med at gemme oplsyninger om demonstranter til lovlige demonstrationer er uacceptabelt.

PET vil følge op på kritik

PET udsendte i går en pressemeddelelse i kølvandet på tilsynsrapporten med de ulovlige aktiviteter:

- Det fremgår, at tilsynet i forbindelse med en konkret kontrol har konstateret, at PET i 4fire sager om politiske demonstrationer ikke har slettet personoplysninger hurtigt nok.

- Vi tager i PET enhver kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne meget alvorligt. Vi vil derfor gennemgå redegørelsen grundigt og sikre, at vi følger op i forhold til de kritikpunkter, der er, siger PET-chef Finn Borch Andersen i pressemeddelelsen.

Her er TET's kritikpunkter

Ifølge TET's årsredegørelse har PET rgemt oplsyninger om otte personer, som tog del i en lovlig demonstration i 2018.  Ingen af de otte demonstranter var kendt af PET i forvejen.

Året efter - i 2019 - gentog PET manøvren. Her nøjedes de heller ikke med at registrere, men ifølge tilsynet blev der gemt oplysninger om 30 demonstranter under fire lovlige demonstrantioner.

TET's redegørelse nævner ikke, hvilke demonstrationer, der er tale om.

Loven om PET siger, at PET gerne må registrere og indhente oplysninger, men at efterretningstjenesten ikke må gemme oplsyninger om personer, der tager del i lovlige politiske aktiviteter, som eksempelvis at gå til demonstration.

PET må heller ikke gemme oplsyninger om personer udelukkende med afsæt i personernes lovlige politiske aktiviteter.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.09.20 Lovgivning
  Bred politisk enighed om udvidet sorgorlov

  Den brede politiske aftale om at udvide retten til sorgorlov til seks måneder (26 uger) for forældre, der mister børn under 18 år, er nu sendt i høring. Lovforslaget skal behandles i oktober og træde i kraft ved årsskiftet.

 • 18.08.20 Lovgivning
  Tre ugers feriepenge er på vej til danskerne

  Et bredt flertal i Folketinget har mandag vedtaget lovforslaget, der sikrer, at danskerne til oktober kan få udbetalt op til tre uger af deres indefrosne feriepenge.

 • 13.08.20 Lovgivning
  Nu skal racismeparagraffen afskaffes

  Med et nyt borgerforslag vil en gruppe danske borgere forsøge at få Folketinget til at afskaffe straffelovens paragraf 266 b, der ulovliggør ytringer som truer, forhåner eller nedværdiger en gruppe personer på baggrund af race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering. Paragraffen er populært kendt som racismeparagraffen.

 • 11.08.20 Lovgivning
  Sådan ender feriepengesagaen: Tre uger der beskattes som almindelig indkomst

  Til oktober kan danske lønmodtagere få udbetalt tre uger af deres indefrosne feriepenge, og de beskattes som almindelig indkomst. Det fremgår af lovforslaget, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har fremsat i Folketinget tirsdag.

 • 01.07.20 Lovgivning
  Fra i dag er dyre kviklån forbudt

  Fra onsdag den 1. juli 2020 er det forbudt at udbyde de dyre forbrugslån, der har ført til gældsproblemer for mange danskere.