PET tager sig af indenlandske aktiviteter, mens FE står for de udenlandske aktiviter i det danske efterretningsarbejde. Arkivfoto: Shutterstock

Tilsyn afslører ulovlige aktiviteter i PET

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har - ifølge Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) i strid med dansk gemt oplysninger om demonstranter. PET tager kritikken til sig.

Tilbage i august afslørede Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) urent trav i FE - Forsvarets Efterretningstjeneste. 

Ifølge tilsynet er det nu i den anden efterretningstjeneste - PET - Politiets Efterretningstjeneste - at den er gal.

Ifølge TET har PET i strid med loven gemt oplysninger om demonstranter til en række lovlige demonstrationer demonstrationer.

Det fremgår af årsredegørelsen for 2019 fra tilsynet, der har til opgave at føre kontrol med de danske efterretningstjenester.

Ifølge TET's redegørelse har PET registreret otte personer, som tog del i en lovlig demonstration i 2018.  Ingen af de otte demonstranter var kendt af PET i forvejen, står der i redegøreslen.

Året efter - i 2019 - gentog PET manøvren. Her nøjedes de ikke med at registrere en håndfuld, men ifølge tilsynet blev der registreret oplysninger på 30 demonstranter under fire lovlige demonstrantioner, hvorefter PET - ligesom tidligere - også gemte oplysningerne.

TET's redegørelse nævner ikke, hvilke demonstrationer, der er tale om.

Loven om PET

Ifølge dansk lov må PET ikke gemme oplysninger om personer, blot fordi de udøver lovlig politisk virksomhed, som eksemplevis at gå til demonstration.

PET må ej heller gemme oplysninger om personer i deres system på udelukkende på baggrund af, at de poltisk aktive indenfor lovens rammer.

PET: Vi tager kritikken til os

I kølvandet på årsredegørelsen fra TET har PET udsendt en pressemeddelelse.

- Det fremgår blandt andet af årsredegørelsen, at tilsynet generelt har et godt samarbejde med PET. Årsredegørelsen indeholder dog også en række kritikpunkter. Det fremgår, at tilsynet i forbindelse med en konkret kontrol har konstateret, at PET i 4 sager om politiske demonstrationer ikke har slettet personoplysninger hurtigt nok.

- Vi tager i PET enhver kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne meget alvorligt. Vi vil derfor gennemgå redegørelsen grundigt og sikre, at vi følger op i forhold til de kritikpunkter, der er, siger PET-chef Finn Borch Andersen i pressemeddelelsen.
 
Rettelse: Artiklen er blevet opdateret ændret fredag den 8. september klokken 09.10, da det ikke er selve registreringen, men det, at PET gemte oplysningerne, der har været i strid med loven.Førhen stod det beskrevet i artikeln, at PET's registrering og indhentning af oplysning om demonstranterne var ulovlig. Det er ikke korrekt. Det er kun ulovligt at gemme oplysningerne. DenOffentlige beklager fejlen.

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også