En svineproducent skal efterbetale 519.000 kroner til to fodermestre på grund af manglende løn. Foto: Shutterstock
En svineproducent skal efterbetale 519.000 kroner til to fodermestre på grund af manglende løn. Foto: Shutterstock

Snydt for 519.000 kroner i løn - nu er der indgået forlig i sagen

Erhvervsliv

19/07/2022 09:24

Redaktionen

To fodermestre havde fået mere end en halv million kroner for lidt i løn.

En stor svineproducent skal efterbetale 519.000 kroner til to fodermestre. Det står klart, efter svineproducenten og 3F har indgået forlig i en sag om udbetaling af for lidt i løn.

I juni afviste den daglige leder hos scineproducenten ellers, at to fodermestre havde haft overarbejde uden at få betaling for det.

Men efter timelange forhandlinger mellem 3F og svineproducenten, er det altså endt i et forlig, hvor de to brasilianske fodermestre får udbetalt den manglende løn. Derudover skal svineproducenten betale bod til fodermestrenes fagforening, 3F Aabenraa.

Det skriver 3F i deres fagblad.

En væsentlig del af efterbetalingen vil gå til 31-årige Samuel Siveris.

"Jeg sætter pris på, at vi nu bliver betalt for vores arbejde. Jeg synes, at efterbetalingen har en fair værdi," siger den brasilianske fodermester til Fagbladet 3F.

Chef: "Jeg kan få en dansk mand til den løn"

Fagbladet 3F er i besiddelse af en skjult lydoptagelse af en samtale fra 2021 mellem fodermester Samuel Siveris og hans daværende chef hos Visø I/S, Keld Lembke-Jensen.

Under samtalen erkender chefen, at Visø I/S betaler mindre i løn til fodermesteren end aftalt i parternes officielle ansættelseskontrakt.

"Hvis vi gør det helt ærligt, så har vi ingen udlændinge i Danmark. Vi kan ikke give dem den timeløn," siger Keld Lembke-Jensen under samtalen med fodermesteren.

Alligevel afviste den daglige leder hos Visø I/S i forbindelse med Fagbladet 3F’s afsløring i begyndelsen af juni, at medarbejdere har arbejdet gratis. Lederen fortalte dog, at han måske havde lavet en fejl i forbindelse med afregningen for overarbejde, fordi han muligvis var “kommet til at taste forkert”, så timesatsen var blevet for lav. 

Keld Lembke-Jensen ønskede heller ikke dengang at forklare sine udtalelser under samtalen med den ene af de brasilianske medarbejdere, som medarbejderen havde optaget i skjul.

Af samtalen fremgik det, at chefen for den store, sønderjyske svineproduktion udmærket kendte reglerne for betaling af løn til udenlandske fodermestre. Men at han bare ikke ville følge reglerne.

Under samtalen gjorde lederen hos Visø I/S flere gange opmærksom på, at han havde lavet en uofficiel, indbyrdes aftale med brasilianeren. En aftale, som betød, at fodermesteren reelt set fik en lavere løn end den, lovgivningen krævede, for at virksomheden kunne have brasilianeren ansat lovligt.

"Hvis jeg ikke vil give mere, så vil jeg ikke. Så kan jeg få en dansk mand til den samme timeløn," sagde Keld Lembke-Jensen blandt andet under samtalen.

3F: Retfærdig efterbetaling

3F Aabenraa mener, at de to brasilianske fodermestre har været udsat for systematisk lønsnyd, og at de har skullet arbejde gratis i nogle timer om ugen hos Visø I/S.

"Vi forhandlede sagen i fem timer. Jeg betragter forliget som en retfærdig godtgørelse til vores medlemmer. Jeg er glad for, at sagen nu er afsluttet," siger faglig sekretær hos 3F Aabenraa Steve Belting.

Den daglige leder hos Visø I/S, Keld Lembke-Jensen, er tavs om sagen.

"Jeg har ikke nogen kommentarer. Der er indgået et forlig, og sagen er slut," siger han til Fagbladet 3F.  

Mest Læste

Annonce