Udgangsdøren hos de britiske konservative giver massivt gennemtræk i disse dag. Foto: Shutterstock
Udgangsdøren hos de britiske konservative giver massivt gennemtræk i disse dag. Foto: Shutterstock

Boris Johnson trækker sig

Europa

07/07/2022 09:42

Jens Asbjørn Bøgen

Meget tyder på, at Boris Johnson træder tilbage

Boris Johnson trækker sig som formand for de britiske konservative.

Det skriver en række medier, blandt andre BBC.

Meldingerne lyder på, at han vil fortsætte som premierminister indtil efteråret, hvor det konservative parti i Storbritannien skal vælge en ny formand.

Fratrædelsen kommer midt i en sand lavine af opsigelser i den britiske regering.

Siden tirsdag har medlemmer forladt det konservative regeringsparti, og i skrivende stund har 53 medlemmer af regeringspartiet indgivet deres opsigelse i protest mod Boris Johnsons lederskab. Alene torsdag morgen er der kommet fem opsigelser fra ministre.

Det kan man se i BBC's liveblog over regeringens opløsning.

Og det kan faktisk være nødvendigt at have en dedikeret liveblog til at fortælle, hvad der sker. Alene da denne artikel skulle skrives, var undertegnede nødt til at opdatere tallene flere gange, fordi der hele tiden tikkede nye opsigelser ind.

Lavinen startede tirsdag

For to dage siden indgav finansminister Rishi Sunak og sundhedsminister Sajid Javid deres opsigelser inden for 10 minutter af hinanden. I den forbindelse gjorde de det klart, at de ikke længere havde tillid til premierministeren. 

Det satte gang i en massiv domino-effekt, men den har - indtil videre - ikke været nok til at få Johnson til at trække sig. 

Boris Johnson overlevede for en måned siden en mistillidsafstemning i sit eget parti efter måneders hård kritik i forbindelse med den såkaldte partygate-skandale. Her er det kommet frem, at den britiske regering ved flere - festlige - lejligheder brød sine egne restriktioner under de strenge britiske coronanedlukninger. 

I denne uge landede der så en ny skandale, der blev den sidste dråbe for mange. Her kom det nemlig frem, at Boris Johnson var orienteret om anklager om seksuelle krænkelser mod parlamentarikeren Chris Pincher, da premierministeren tilbage i februar valgte at forfremme Pincher til en central rolle i Det Konservative Parti - en rolle, hvor Pincher skulle håndhæve partidisciplinen.

Mest Læste

Annonce