Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Officielt: Forbyder de ansatte at bruge TikTok

Europa

23/02/2023 13:19

J. Bøgen

Medarbejderne fik beskeden torsdag morgen.

Europa-Kommissionen har forbudt personalet at bruge det kinesiske sociale medie, TikTok.

Årsagen er sikkerhedsproblemer, da appen har tætte forbindelser til det kinesiske styre, og dermed er forbuddet det seneste i en række begivenheder, der har ført til øgede spændinger mellem Kina og Vesten.

En højtstående embedsmand fortæller til mediet Politico, at alle ansatte torsdag morgen blev beordret til at fjerne TikTok fra deres officielle enheder, og at de også skal fjerne appen fra deres personlige enheder, hvis de har nogen arbejdsrelaterede apps installeret.

Alternativt kan medarbejderne slette arbejdsrelaterede apps fra deres personlige telefoner, hvis de insisterer på at beholde TikTok.

Forbuddet kommer "for at beskytte Kommissionens data og øge cybersikkerhed", stod der i den e-mail, der blev sendt rundt til de ansatte torsdag morgen.

Flere og flere beviser

Vestlige regeringer er i stigende grad bekymrede over beviser på, at kinesiske teknologivirksomheder hjælper kommunistpartiet og dets efterretningstjenester med at indsamle enorme mængder data over hele verden - med et særligt fokus på højværdi politiske og sikkerhedsmæssige mål.

Embedsfolk i EU-Kommissionen er blevet bedt om at afinstallere videodelingsappen hurtigst muligt inden den 15. marts.

"Fra den 15. marts vil enheder med appen installeret blive betragtet som ikke-kompatible med virksomhedsmiljøet," lød e-mailen.

Det er imidlertid ikke ligefrem, fordi EU-Kommissionen har godt styr på det med cybersikkerhed til at starte med. Kommissionen har nemlig en "medbring din egen enhed-politik", som flere højtstående embedsmænd tidligere har revset for at være et alvorligt sikkerhedsproblem.

De andre EU-institutioner, herunder Rådet og Parlamentet, vil sandsynligvis følge op med et forbud mod den kinesiske app, selvom det kan tage meget længere tid for især Parlamentet at være i stand til at gennemføre en sådan politik.

TikTok: "Misforstået"

I en erklæring til Politico skriver TikTok, at de anser beslutningen som vildledende.

"Vi har kontaktet Kommissionen for at rette op på sagen og forklare, hvordan vi beskytter data fra de 125 millioner mennesker i hele EU, som kommer til TikTok hver måned," fortæller en talsmand fra TikTok til Politico.

Rundt omkring i EU er der set en øget kontrol med det sociale medier fra forskellige regeringer. For eksempel har de offentlige myndigheder i Holland givet medarbejderne ordre om at stoppe med at bruge appen, men selvom det indtil videre er det eneste land, der direkte har forbrudt brugen af appen for offentligt ansatte, har andre regeringer også taget skridt mod at løsrive sig fra det sociale medie.

I august lukkede det britiske parlament for eksempel sin TikTok-konto, og i december langede den franske præsident Emmanuel Macron ud efter appen og kaldte den "bedragerisk uskyldig" og en kilde til russisk misinformation.

TikTok bliver også undersøgt af sin førende europæiske databeskyttelsesmyndighed i Irland for potentielt ulovlige overførsler af europæiske borgeres data til Kina i henhold til EU’s General Data Protection Regulation (GDPR).

TikTok indrømmede i begyndelsen af ​​november, at nogle af dets Kina-baserede medarbejdere kunne få adgang til europæiske TikTok-brugerdata. I et forsøg på at dæmpe frygten meddelte selskabet i sidste uge, at det undersøgte at opbevare europæiske brugeres oplysninger i tre datacentre i Europa.

Mest Læste

Annonce