Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nyt land i fare: Rusland med faretruende træk

Europa

23/02/2023 09:02

J. Bøgen

Der har længe været frygt for, at russerne lægger planer om noget modbydeligt.

I morgen, fredag, er det præcis et år siden, Rusland invaderede Ukraine.

Og selvom det ukrainske forsvar har formået at modstå, og endda i flere tilfælde slå tilbage mod, de russiske styrker, er der nervøse miner rundt om i Verden efter denne uges begivenheder.

Tirsdag holdt Putin nemlig en tale til det russiske parlament, hvor han suspenderede den atomaftale, der har været mellem USA og Rusland. Det er lidt uklart, hvad suspenderingen betyder i praksis, men flere eksperter har vurderet, at det kan være med til at starte et nyt atomkapløb, som man så under Den Kolde Krig.

Men der skete også noget andet tirsdag, som kan få ufattelige konsekvenser for et andet europæisk land.

Putin ophævede nemlig et dekret, der i værste fald kan betyde, at et nyt land bliver mål for en russisk invasion: Moldova.

Anklager Ukraine for "falsk angreb"

I det østlige Moldova ligger et smalt område ved navn Transnistrien. Prorussiske indbyggere erklærerede området selvstændigt helt tilbage i 1990, men løsrivelsen er ikke internationalt anerkendt.

Siden starten af 1990'erne har russiske tropper været indsat i området som fredsbevarende styrker.

Dekretet fra 2012, som Putin nu har ophævet, var i grove træk et tilsagn fra russisk side om, at løsningen på konflikten omkring Transnistrien skulle løses med respekt for Moldovas suverænitet og territoriale integritet.

Og med ophævelsen af dekretet er der nu pustet til frygten for, at russerne har planer om at gøre Moldova til det næste mål for Putins drøm om et nyt Storrusland.

Men hvorfor bliver dekretet ophævet nu? Spørger man russerne skyldes det, at Ukraine har planer om at lave et "falsk angreb" i området.

"Som påskud for en invasion er det planlagt at iscenesætte en påstået offensiv af russiske tropper fra Transnistriens territorium. For at gøre dette vil de ukrainske sabotører, der deltager i den iscenesatte invasion, være klædt i uniformer fra de væbnede styrker i Den Russiske Føderation," skriver det russiske forsvarministerium torsdag morgen på sin Telegram-kanal ifølge TV 2.

Ifølge russerne vil ukrainske soldater altså gennemføre en væbnet provokation rettet, der skal fremstå som et angreb fra de russiske soldater, der befinder sig i Transnistrien.

Har Rusland kupplaner?

Det er ikke noget nyt, at man har snakket om en mulig russisk invasion af Moldova, men frygten har for alvor fået ny næring den seneste tid.

Tidligere på måneden anklagede Moldovas præsident, Maia Sandu, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, Rusland for at planlægge et kup mod Moldovas regering.

De to landes regeringer peger blandt andet på muligheden for, at Rusland vil forsøge at indtage lufthavnen i den moldoviske hovedstad Chisinau for at etablere en luftbro til Moldova og Transnistrien.

Rusland har afvist og mener, at Moldova med sine beskyldninger mod russerne "af Vesten bliver ført ned ad samme vej som Ukraine og de baltiske lande".

Mest Læste

Annonce