Europæere, vågn op! Inden EU forsvinder

Det er lige nu vi skal vælge mellem at støtte et udfordret EU — eller fortsat at kritisere alt indtil opbruddet og højredrejningen har taget over. Europas progressive står med en afgørende og sprængfarlig verdenssituation mellem hænderne.

Den franske præsident Macron har vist vejen og skabt optimisme med sit politiske lederskab på den europæiske scene. Han har skabt et momentum for tvær- og overnationalt samarbejde samt for liberale værdier og dristig nytænkning.

Det har han gjort i en tid, hvor man næsten kunne regne med, at de progressive var pessimister. Pessimistiske på grund af Trump, Brexit samt flygtningekrise og global opvarmning uden løsning.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Hvad skal det betyde? Det betyder i mine øjne, at der er en udpræget tendens til, at progressive europæere foretrækker at kritisere den politiske virkelighed fra behagelig afstand frem for kritisk at engagere sig i den. Og selvom det er nemmere at kritisere fejlene udefra end at reformere sig ud af dem indefra, er det netop det sidste, vi må gøre.

Slumretiden er forbi

Mit budskab til alle slumrende EU-tilhængere er, at vi må engagere os i at videreudvikle unionen og dens rolle i vores liv, lovgivning og økonomi i stedet for at sidde på tilskuerrækkerne og lade vores kritik hagle ned over spillerne inde på banen.

Diskussionen omkring fortsat EU-medlemsskab er på vej tilbage. Det betyder, at folk er ved at give op. Mange har mistet tiltroen og vil gerne melde deres samfund ud af unionen. Det kan være svært at forstå, da europæiske udfordringer åbenlyst bedst løses på europæisk niveau.
 

Europa-hjørnet

Europas lande og det europæiske samarbejde står med nogle af de største udfordringer siden Anden Verdenskrig. Det er derfor væsentligt med debat og åbenhed, og derfor har DenOffentlige valgt at etablere en selvstændig sektion for Europa-debatten. 

Alle aktører - kritikere og tilhængere - opfordres til at deltage i debatten enten med indlæg eller som egentlige udgivere, der tager et medansvar for at sætte fokus på Europas situation.

Følg Europa-debatten her.

Denne kommentar har adresse hos alle slumrende EU-tilhængere. Slumrende som Labour-lederen Jeremy Corbyn op til Brexit-folkeafstemningen, hvor han meget forsigtigt anbefalede briterne at blive i EU. Fuldstændig blottet for engagement eller intellektuel styrke! Slumretiden er forbi. Den politiske arena er – heldigvis – en kampplads. En kampplads, som man kan træde ind på eller kigge på udefra.

Og det er nu eller aldrig, at vi skal engagere os! Vi skal ikke stille os op i et totalforsvar, som om EU er perfekt. Vi skal ikke engagere os for at bevare EU for enhver pris, men for at tage aktivt og kritisk del i udviklingen af EU og den politik, der skal føres. Vi skal altså ned fra tilskuerpladserne og ind i kampen!

Peter Laugesen

Emneord: EU, Emmanuel Macron, Europabevægelsen, Peter Laugesen
Europabevægelsen på DenOffentlige.dk I Europabevægelsen mener vi, det er afgørende, at Danmark deltager helhjertet i det europæiske samarbejde, for i fællesskab står vi stærkest. Danmark skal være med til at finde de fælles løsninge...
Aktivitet: Artikler: 104 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.05.18 Henrik V
  ?

  Det er interessant, hvordan artiklen elemtært tager udgangspunkt i, at EU er en god idé. Hvad der startede som et fælles marked for handel, har udviklet sig til et overstatsligt apparat uden reel mening med en kommunistisk tankegang, om at man kan udligne uligheder med støtte taget fra det ene land og givet til det andet. Konkurrencen imellem landene er reelt ikke eksisterende til skade for forbrugeren.

  Her er ingen som læner sig tilbage og kritiserer, men der er mange som kigger på EU og tænker, hvad søren skal det dog gøre godt for.

 • 03.05.18 Kim Wittenburg Kolbe
  Styrk EU

  Styrkelsen af EU kan kun ske, hvis der bliver mere åbenhed om beslutningerne.
  For mange forekommer det, at EU arbejder hårdt og målrettet for afskaffelsen af nationalstaterne, i hvert fald, at begrænse disses infdflydelse på retning og indhold.
  Det synes som om ideen om nærhed og demokrati er glemt, hvorimod en stærkere centralisering med eget militær, en EU president og direkte skatteudskrivninger er vejen frem.
  En bekymring er også, at tilsyneladende vil EU's fremtidige struktur ikke være til gavn for sikkerheden, et Europas Forenede Stater på bekostning af selvbestemmelse og egen kultur, fremmer ikke tilslutningen.
  Sidst, men ikke mindst, er EU's øgede investeringer i våbenproduktion, er et underligt tegn fra en fredssøgende union.

 • 17.04.18 Agnethe
  EU forsvinder

  Undskyld mig, er det ikke selve EU der ikke løfter en finger, for at bevare Europa, og vil straffe de lande der ikke vil indføre Islam i deres lande. Var det ikke på tide, at alle EU lande, gjorde det befolkningerne ønsker.!!

 • 07.02.18 Henrik Hjortdal
  Kultur

  Hvis vi kunne vende vores dyrkelse af USA og England og vende os mod de nordiske lande, Tyskland, Frankrig, Spanien ville vi gøre os selv en tjeneste. Og den europæiske orientering styrkes. En værdig opgave for medieforliget: Sæt en grænse for hvor meget billigt amerikansk møg vi vil vise i TV! Og kræve en højere andel af de nordiske serier og shows, fx kunne man lave Skavlan med/på DR? Det kræver mere grundlæggende ændringer i vores kultur at forstå værdien af Europa...

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også