Foto: Shutterstock

Fireårig pige i Syrien med ptsd tilbydes at blive evakueret hjem til Danmark – dog uden sin mor

Udenrigsministeriet tilbyder nu at evakuere den fireårige danske pige med ptsd fra den syriske fangelejr Al-Roj. Dog har den etniske danske mor og adoptivbroren til den lille pige ikke fået samme tilbud af Danmark.

Det fremgår af en tre sider lang afgørelse, som moderens advokat, Knud Foldschack, har modtaget fra Udenrigsministeriet i torsdags. 
 
Moderens advokat udtrykker sin skuffelse over afgørelsen, skriver Netavisen Pio: "Den afgørelse er meget lidt optimistisk." 
 
Endvidere fortæller han til Politiken: "Man kommer med en beslutning om, at den fireårige pige sådan set opfylder betingelserne for at blive hjemtaget. Man anerkender, at hun er alvorligt syg, men man siger samtidig, at moderen skal give accept til, at hun kommer hjem, og man mener ikke, at hun skal have moderen med hjem. Man er af den opfattelse, at der ikke er et tilknytningsforhold, som er så stærkt, at moderen bør tages med hjem.”
 
Ifølge advokaten vil moderen ikke gå med til at lade sig skille fra sin fireårige datter, der tilbydes at rejse alene hjem til Danmark. 
 
Ikke imod konventionen 
Berlingske skriver, at Udenrigsministeriet fastslår i brevet, at det er ”myndighedernes samlede vurdering”, at Danmarks konventionsmæssige forpligtelser ikke kan stå i vejen for at bede moren om hendes samtykke til at lade datteren rejse alene til Danmark. 
 
Endvidere står der også i brevet: "Det bemærkes i den forbindelse, at det er vurderingen, at en risiko for yderligere traumatisering – således som den på det foreliggende grundlag er skitseret – ikke er tilstrækkelig til, at der kan anses at foreligge et sådant særligt afhængighedsforhold mellem (mor) og (datter), at Danmark efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention vil kunne være forpligtet til at yde bistand også til (mors) hjemrejse, hvis (datter) evakueres til Danmark. Evakueringen vil dog forudsætte, at (mor) samtykker til, at (datter) evakueres alene.” 
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.