Flere danskere overlever kræft

Ifølge en årsrapport fra interesseorganisationen Kræftens Bekæmpelse er der flere danskere overlever kræft. Dog er der også en stigende tendens til, at tidligere kræftpatienter oplever flere sene følger af at have været i et kræftforløb. Det viser rapporten, Kræft i Danmark 2020, som Kræftens Bekæmpelse har udgivet.

Sandsynligheden for at overleve en kræftsygdom stiger. Ifølge Kræftens Bekæmpelses nye årsrapport “Kræft i Danmark 2020” lever 339.000 danskere med eller efter kræft. Det er en stigning på mere end 100.000 personer på bare ti år. 

Dog er det samlede billede af den forfærdelige sygodm ikke udelukkende lutter positiv.

- Det er en glædelig udvikling. Men der er skår i glæden. Mange kræftoverlevere siger, at de døjer med problemer, som de ikke får hjælp til at tackle, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, om rapportens hovedkonklusioner.

Bag denne positive udvikling i, at flere ovlerver, der ligger en massiv indsats med store investeringer i kræftområdet, kræftpakker, der sikrer hurtig udredning og behandling, indførslen af screening, nye behandlingsmuligheder indenfor kirurgi, stråleterapi og medicinsk behandling, samling af behandlingen på færre behandlingsenheder og styrket tværfagligt samarbejde om behandlingen af den enkelte patient. 

Livet efter kræft kan være pinefuldt 

Den stigende overlevelse stiller stadigt større krav til rehabilitering og opfølgning. Det skal sikre, at kræftpatienterne bevarer eller genvinder deres funktionsevne og livskvalitet.

Det kræver i mange tilfælde behandling af de efterfølgende komplikationer, der er forårsaget af selve kræftsygdommen og af de ofte voldsomt belastende behandlinger, som kroppen gennemlever i et kræftforløb. På denne del tegner rapporten et mere dystert billede. 

- Fokus har af helt forståelige grunde været på at redde livet for hvert eneste kræftramte menneske. Vi må bare erkende, at livet efter eller med kræft for nogle kan være særdeles pinefuldt. Og her er slet ikke den samme viden og gode hjælp at hente, som der er under selve kræftbehandlingen, hvor sygehusene stiller op med det helt store batteri, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. 

Knap 6 ud af ti af kræftpatienterne oplyser i en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at de oplever følger efter sygdommen og behandlingen. Knap 40 procent af kræftpatienterne oplyser, at de har et eller flere uopfyldte behov for hjælp. 

Blandt de kræftpatienter, som siger, at de har behov for hjælp, siger 59 procent, at de enten slet ikke, eller kun i mindre grad, har fået den hjælp, de har behov for til at klare de fysiske følger, der medfølger. 

2 ud af 3 kræftpatienter oplever til sammenligning at have psykiske følger i tiden efter deres behandling.

Du kan læse hele rapporten om kræft i Danmark her

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.