"Private leverandører vil gerne måles og vurderes på den kvalitet, de leverer, så udlicitering ikke bare blive et spørgsmål om at spare – men et spørgsmål om at få den bedste mulige pleje af vores ældre," siger Mette Rose Skaksen. Foto: DI.

Flere vælger privat pleje

Flere og flere borgere vælger at få deres hjemmehjælp leveret af en privat leverandør, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Branchen vil helst måles på kvalitet frem for pris, påpeger DI.

38 pct. af plejekrævende danske borgere får deres hjemmehjælp fra private leverandører. Det viser en særkørsel fra Danmarks Statistik foretaget for DI i juni i år. 

Plejen omfatter både personlig pleje og rengøring, og det er en stort set støt stigning siden 2008, hvor 26 pct. af plejen blev leveret af private. 

- Det er borgerne selv, der i vid udstrækning har valgt privat pleje frem for den offentlige, for det kræver et aktivt tilvalg for hjemmehjælpsmodtagerne at få en privat leverandør, da stort set alle kommuners udgangspunkt er, at hjemmehjælpsmodtagerne ellers får kommunen som leverandør. Og Socialministeriets seneste tilfredshedsundersøgelse blandt brugerne viser klart, at de private leverandører er fuldt på højde med de offentlige, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service. 

Branchen vil måles på kvalitet

Opgørelsen fra Socialministeriet viser, at borgere med privat leveret hjemmehjælp er nogenlunde lige så tilfredse som borgere med kommunalt leveret hjemmehjælp. Lidt flere er ”meget tilfredse” med privat pleje, mens lidt færre kun er ”tilfredse”. 

- Private leverandører vil gerne måles og vurderes på den kvalitet, de leverer, så udlicitering ikke bare blive et spørgsmål om at spare – men et spørgsmål om at få den bedste mulige pleje af vores ældre, siger Mette Rose Skaksen. 
Hun påpeger samtidig, at øget konkurrence – både i forholdet mellem offentlige og private leverandører og mellem alle de private leverandører – bidrager til at skabe bedre pleje. 

- Mere konkurrence giver altså borgerne den højeste kvalitet, og samtidig sikrer kommunerne sig den bedst mulige løsning af velfærdsopgaverne, siger Mette Rose Skaksen.

Emneord: DI, Dansk Industri, Mette Rose Skaksen, OPS, Offentligt privat samarbejde, Hjemmehjælp, Ældrepleje, Danmarks Statistik

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 25.04.19 Infrastruktur
  Markant flere ældre udfordrer kommunernes økonomi

  De kommunale regnskabstal for 2018 viser, at kommunerne er pressede, både når det handler om at sikre kernevelfærden og at skabe rammerne for moderne og god velfærd. Og udfordringen bliver yderligere forstærket de kommende år, når antallet af plejekrævende ældre vokser.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.