59-årige Mona Striib har været formand for FOA siden 2018, hvor hun afløste Dennis Kristensen. Foto: FOA

FOA er skuffet over modløs finanslov

Regeringens finanslovsforslag får en lunken modtagelse hos FOA, der vil have et løft af velfærden.

Netop som regeringen i dag - mandag den 31. august - har fremlagt sit forslag til næste års finanslov, er Fagforbundet for Offentligt Ansatte (FOA) på banen med kritik af udspillet.
 
Og det bliver ikke ligefrem modtaget med kyshånd hos fagforbundet, der organiserer 178.000 offentligt ansatte - herunder social- og sundhedsassistenter, pædagogmedhjælpere og dagplejere.
 
- Umiddelbart er forslaget skuffende. Regeringen er på vej, men langt fra i mål. Det er tydeligt, at de har brug for støtte og opmuntring fra gode venner og kolleger, så de tør vise mere mod, siger FOA-formand Mona Striib i en pressemeddelelse.
 
- Danmark har brug for, at regeringen går videre med genopretning af velfærden, slår hun fast.
 
- Der er lang vej
Udspillet står til at tilføre omkring 1,85 milliarder kroner til kommunerne – inklusive økonomiaftalen – og 1,3 milliarder til regionerne.
 
Det er kun lige til øllet og langtfra en genopretning, lyder det fra FOA's formand i pressemddelelsen.
 
- Det dækker lige med nød og næppe det demografiske træk. Vi ved ikke, hvor meget mere, der kan hives ud af den lille forhandlingsreserve. Som det ser ud nu, er vi meget langt fra at kunne begynde en genopretning af velfærden, siger Mona Striib.
Det demografiske træk er et udtryk, der dækker over, at udgifterne stiger til de ældre, fordi der fremover vil være en større andel af ældre i befolkningen.
 
Flere FOA-medlemmer på finansloven
Allerede i dagen op til præsentationen af udspillet har finansminister varslet, at der er tale om en finanslov og et udspil, der er præget af coronapandemiens indtog.
 
FOA mener dog ikke, at krisen bør holde regeringen fra sit mål om at styrke velfærden. Det er især på de velfærdsområder, hvor FOA's medlemmer er beskæftiget, der skal have et løft.
 
- Corona har ramt hele samfundet. Men der er tværtimod brug for at bruge coronaen som en anledning til at rette op på velfærden, siger Mona Striib og fortsætter:
 
- Brug dog nogle penge på at fremskynde  minimumsnormeringerne i dagtilbuddene. Afsæt allerede nu flere penge til at kunne give en bedre og mere værdig ældreomsorg, når der i det kommende år kommer flere ældre. Brug penge på at lære af de gode erfaringer med bedre hygiejnisk rengøring og mindre smitte, lyder det fra FOA's formand.
 
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.09.20 Politik
  Danmark får en asyl-ambassadør

  Pressemeddelelse: Arbejdet med regeringens ambition om et mere retfærdigt og humant asylsystem styrkes med en ny ambassadørpost og oprettelsen af en tværministeriel task force.

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.