59-årige Mona Striib har været formand for FOA siden 2018, hvor hun afløste Dennis Kristensen. Foto: FOA

FOA er skuffet over modløs finanslov

Regeringens finanslovsforslag får en lunken modtagelse hos FOA, der vil have et løft af velfærden.

Netop som regeringen i dag - mandag den 31. august - har fremlagt sit forslag til næste års finanslov, er Fagforbundet for Offentligt Ansatte (FOA) på banen med kritik af udspillet.
 
Og det bliver ikke ligefrem modtaget med kyshånd hos fagforbundet, der organiserer 178.000 offentligt ansatte - herunder social- og sundhedsassistenter, pædagogmedhjælpere og dagplejere.
 
- Umiddelbart er forslaget skuffende. Regeringen er på vej, men langt fra i mål. Det er tydeligt, at de har brug for støtte og opmuntring fra gode venner og kolleger, så de tør vise mere mod, siger FOA-formand Mona Striib i en pressemeddelelse.
 
- Danmark har brug for, at regeringen går videre med genopretning af velfærden, slår hun fast.
 
- Der er lang vej
Udspillet står til at tilføre omkring 1,85 milliarder kroner til kommunerne – inklusive økonomiaftalen – og 1,3 milliarder til regionerne.
 
Det er kun lige til øllet og langtfra en genopretning, lyder det fra FOA's formand i pressemddelelsen.
 
- Det dækker lige med nød og næppe det demografiske træk. Vi ved ikke, hvor meget mere, der kan hives ud af den lille forhandlingsreserve. Som det ser ud nu, er vi meget langt fra at kunne begynde en genopretning af velfærden, siger Mona Striib.
Det demografiske træk er et udtryk, der dækker over, at udgifterne stiger til de ældre, fordi der fremover vil være en større andel af ældre i befolkningen.
 
Flere FOA-medlemmer på finansloven
Allerede i dagen op til præsentationen af udspillet har finansminister varslet, at der er tale om en finanslov og et udspil, der er præget af coronapandemiens indtog.
 
FOA mener dog ikke, at krisen bør holde regeringen fra sit mål om at styrke velfærden. Det er især på de velfærdsområder, hvor FOA's medlemmer er beskæftiget, der skal have et løft.
 
- Corona har ramt hele samfundet. Men der er tværtimod brug for at bruge coronaen som en anledning til at rette op på velfærden, siger Mona Striib og fortsætter:
 
- Brug dog nogle penge på at fremskynde  minimumsnormeringerne i dagtilbuddene. Afsæt allerede nu flere penge til at kunne give en bedre og mere værdig ældreomsorg, når der i det kommende år kommer flere ældre. Brug penge på at lære af de gode erfaringer med bedre hygiejnisk rengøring og mindre smitte, lyder det fra FOA's formand.
 
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.