59-årige Mona Striib har været formand for FOA siden 2018, hvor hun afløste Dennis Kristensen. Foto: FOA

FOA er skuffet over modløs finanslov

Regeringens finanslovsforslag får en lunken modtagelse hos FOA, der vil have et løft af velfærden.

Netop som regeringen i dag - mandag den 31. august - har fremlagt sit forslag til næste års finanslov, er Fagforbundet for Offentligt Ansatte (FOA) på banen med kritik af udspillet.
 
Og det bliver ikke ligefrem modtaget med kyshånd hos fagforbundet, der organiserer 178.000 offentligt ansatte - herunder social- og sundhedsassistenter, pædagogmedhjælpere og dagplejere.
 
- Umiddelbart er forslaget skuffende. Regeringen er på vej, men langt fra i mål. Det er tydeligt, at de har brug for støtte og opmuntring fra gode venner og kolleger, så de tør vise mere mod, siger FOA-formand Mona Striib i en pressemeddelelse.
 
- Danmark har brug for, at regeringen går videre med genopretning af velfærden, slår hun fast.
 
- Der er lang vej
Udspillet står til at tilføre omkring 1,85 milliarder kroner til kommunerne – inklusive økonomiaftalen – og 1,3 milliarder til regionerne.
 
Det er kun lige til øllet og langtfra en genopretning, lyder det fra FOA's formand i pressemddelelsen.
 
- Det dækker lige med nød og næppe det demografiske træk. Vi ved ikke, hvor meget mere, der kan hives ud af den lille forhandlingsreserve. Som det ser ud nu, er vi meget langt fra at kunne begynde en genopretning af velfærden, siger Mona Striib.
Det demografiske træk er et udtryk, der dækker over, at udgifterne stiger til de ældre, fordi der fremover vil være en større andel af ældre i befolkningen.
 
Flere FOA-medlemmer på finansloven
Allerede i dagen op til præsentationen af udspillet har finansminister varslet, at der er tale om en finanslov og et udspil, der er præget af coronapandemiens indtog.
 
FOA mener dog ikke, at krisen bør holde regeringen fra sit mål om at styrke velfærden. Det er især på de velfærdsområder, hvor FOA's medlemmer er beskæftiget, der skal have et løft.
 
- Corona har ramt hele samfundet. Men der er tværtimod brug for at bruge coronaen som en anledning til at rette op på velfærden, siger Mona Striib og fortsætter:
 
- Brug dog nogle penge på at fremskynde  minimumsnormeringerne i dagtilbuddene. Afsæt allerede nu flere penge til at kunne give en bedre og mere værdig ældreomsorg, når der i det kommende år kommer flere ældre. Brug penge på at lære af de gode erfaringer med bedre hygiejnisk rengøring og mindre smitte, lyder det fra FOA's formand.
 
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.