Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kan spare dig tusindvis af kroner - har du styr på strømpyramiden?

Forbrug

05/01/2024 15:08

J. Bøgen

Den skal hjælpe os med at spare på strømmen.

Slukker du lyset, når du går ud af et rum? Eller timer du din vask efter, hvornår strømmen er billigst? Så er du én blandt mange. Gode energispareråd er nemlig blevet integreret i danskernes hverdag.

I 2022 viste Energistyrelsens forbrugstal, at danskerne i gennemsnit reducerede deres elforbrug med 6 procent i forhold til det forventede energiforbrug i Energistyrelsens fremskrivninger.

"Vi kan se, at sparerådene bliver brugt flittigt i de danske hjem. Og det er virkelig godt. Men vi får stadig rigtig mange spørgsmål om, hvilke sparetiltag der har den største effekt. Derfor har vi lavet en strømpyramide, som giver et simpelt og let afkodeligt overblik over, hvilke apparater i hjemmet der har et stort forbrug, og hvor forbruget er noget mindre. Ideen er, at det kan hjælpe folk til at finde de steder, hvor der er mest at hente ved at spare på energien," sagde Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for Rådgivningstjenesten ved SparEnergi.dk, i forbindelse med lanceringen af Strømpyramiden i starten af 2023.

SparEnergi.dk er Energistyrelsens borgerrettede platform, som skal hjælpe danskerne med at spare på energiforbruget.

Jo længere nede, jo mere sparer du

Energistyrelsens strømpyramide er bygget op på samme måde som den velkendte madpyramide, hvor man skal spise mest fra bunden i madpyramiden.

Strømpyramiden viser, at man med fordel kan spare mest i bunden. Det er altså i bunden af pyramiden, man finder de apparater med det største forbrug, og hvor man som forbruger opnår de største energibesparelser.

Jo længere mod toppen, man bevæger sig. Desto mindre bliver besparelserne.

"Der er ret meget at spare, hvis man giver ovnen en pause og bruger brødristeren eller mikrobølgeovnen i stedet. Til gengæld har det en mindre effekt på forbruget, hvis man for eksempel vælger at slukke for radioen om morgenen. Med udregningerne skaber vi nu overblikket, så danskerne konkret kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien i hjemmet. På den måde kan man lægge sin spareindsats der, hvor det giver bedst mening," siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Foto: Screenshot, sparenergi.dk

Vil aflive sparemyter

Målet med kampagnen er desuden at aflive de sparemyter, som florerer. Opvaskemaskinen ligger i bunden af pyramiden, da den er et af de mere strømforbrugende apparater i hjemmet.

Men alternativerne til at bruge den er dyrere.

"Sætter man for eksempel opvaskemaskinen i gang hver eneste dag, koster det ca. 90 kr. om måneden. Dropper man opvaskemaskinen og flytter opvasken til en balje med varmt vand, så stiger prisen faktisk til over 200 kr. om måneden, og hvis man vasker op under rindende vand, kan prisen være over 500 kr. hver måned, da man bruger langt mere varmt vand. Så her er det helt centrale råd at blive ved med at bruge opvaskemaskinen. Og så ellers sørge for at følge sparerådene ved for eksempel fylde opvaskemaskinen helt op, inden man sætter den i gang," siger Matilde Grøn Bjørneboe. 

Fem gode steder at spare derhjemme

Der er mange ting, du kan gøre for at bruge mindre el. SparEnergi har samlet de mest effektive spareråd til dig lige nu:

  1. Strømforbrug er individuelt. Gennemgå dit strømforbrug og overvej hvor du bruger meget strøm i din hverdag. For nogle er der meget at spare i køkkenet, for andre vil det måske være på skærme eller vasketøj.

  2. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen op. Du kan vaske ved lavere temperaturer og bruge tørresnoren i gården eller tørreloftet i stedet for tørretumbleren.

  3. Brug strømmen, når den er billigst. Du kan for eksempel undgå at vaske tøj og køre din opvaskemaskine, når elprisen er højest. 

  4. Jo større skærm, des højere strømforbrug. Hvis du kan får din underholdning fra mindre eller færre skærme, kan der være meget at spare.

  5. Spar på strømmen, når du laver mad. Du kan for eksempel bruge en brødrister eller mikroovnen til dit brød frem for ovnen og huske låget på gryderne.

Få flere tips til, hvordan du kan spare strøm i hjemmet og se strømpyramiden på SparEnergi.dk.

Mest Læste

Annonce