Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

SAS hives i retten: Holder de på kundernes penge?

Forbrug

20/02/2023 09:22

J. Bøgen

Mere end et halvt år efter strejken venter mange kunder stadig på udbetalinger.

SAS har ikke haft nogle nemme år.

Først ramte coronakrisen, så blev det til en langvarig pilotstrejke, og nu kan det skandinaviske flyselskab se frem til flere hundrede sagsanlæg.

Helt præcist er det firmaet Flypenge, der er ved at anlægge cirka 600 sager ved domstolene - og årsagen skal findes i netop sidste sommers pilotstrejke.

For i forbindelse med strejken blev et hav af fly aflyst, men SAS har stadig ikke betalt kompensation og refusion til de passagerer, der valgte at købe nye billetter med andre selskaber for at komme hjem fra deres rejser.

Direktør i Flypenge, Dekan Salar, fortæller til DR, at der er tale om et millionbeløb, som SAS mangler at betale.

Flypenge har specialiseret sig i at føre sager på vegne af utilfredse flykunder, og Salar fortæller, at EU-domstolen tidligere har afgjort, at flyselskaber skal udbetale kompensation ved en lovlig varslet overenskomstkonflikt.

engang var det i øvrigt også en pilotstrejke i SAS, der var anledningen til sagen.

SAS: Gå direkte til os

I et skriftligt svar til DR skriver SAS, at man beklager, at "tingene ender i retten", samtidig med, at de også anerkender, at det har taget meget lang tid at håndtere sagerne.

Men det er ikke et spørgsmål om, at SAS vil forsøge at slippe uden om noget, og derfor lyder anbefalingen, at man dropper skadesfirmaer som Flypenge og i stedet henvender sig direkte til SAS.

Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk, giver SAS ret i, at det ikke er nødvendigt at gå igennem sådanne selskaber, men han mener, at det er ubegribeligt, at det skal tage et halvt år at få afsluttet nogle, i hans øjne, ret ligetil udbetalingssager.

Han forklarer til DR, at man som passager som udgangspunkt har ret til 400 euro i kompensation per billet, hvis man ankom til sin destination mere end tre timer senere end planlagt.

Mest Læste

Annonce