Forskningsanlæg kan blive guldæg for dansk byggeri og virksomheder

Den globale konkurrence betyder massive investeringer i store forskningsanlæg, de såkaldte Big Science faciliteter. Nu sætter en konference fokus på at hjælpe virksomheder og entreprenører med at komme ind på det lukrative marked.

På verdensplan er markedet for Big Science faciliteter betydeligt og markedet estimeres til at udgøre i omegnen af hele 40 mia. euro i bygge- og driftsopgaver om året. Anlæggene er med til at sikre virksomheder og forskningsinstitutioner, hvor de bygges, en betydelig styrkeposition i den globale konkurrence.
 
I Greater Copenhagen har man allerede bygget anlægget MAX IV til avancerede røntgenstrålingsforsøg og verdens absolut største og mest avancerede neutronspredningsfaciliteter, ESS bygges i øjeblikket i Lund, med tilhørende datacenter i København.
 
”Forskningsanlæg som dem, der bygges i Greater Copenhagen, er med til at støtte både erhvervslivet og forskningen i fx bedre behandling. Forskerne skal være med til at udvikle fremtiden, både i forhold til de materialer vi omgiver os med i dagligdagen som solpaneler, møbler og tøj, men også i forhold til biologiske materialer til udvikling af bedre medicin”, siger Christian Bruhn Rieper, vicedirektør i Region Hovedstadens Center for Regional Udvikling.  
 
Blandt andet på grund af det dansk-svenske samarbejde danner København denne uge rammen for åbningen af Big Science Business Forum, ved en konference, hvor en række storskalaanlæg fortælle om kommende byggeopgaver for omkring 12 mia. euro over de næste 5 år.
 
Manglende kendskab til udbud
På trods af Big Science-markedets størrelse har der manglet viden om, hvordan man som virksomhed byder ind på de store byggeopgaver.  Derfor er målet med Big Science Business Forum at skabe viden om udbudsprocesser og regler for de fremtidige leverandørprojekter og skabe et netværk på tværs af leverandører og forskningsanlæg i hele Europa.
 
”Jeg håber, at Big Science Business Forum kan være med til at synliggøre byggeopgaver hos danske virksomheder, som har muligheden og den kvalificerede arbejdskraft til at bygge nye eller opdatere og modernisere eksisterende forskningsanlæg i Europa”, siger Christian Bruhn Rieper.
 
Fakta 
Danske virksomheder, der leverer ydelser til Big Science anlæg, omsætter årligt for ca. 40 mio. Euro. 
 
Håbet er, at konferencen kan bidrage til at øge denne andel. Mange af de danske virksomheder ligger i Greater Copenhagen.
 
• Big Science marked i omegnen af hele 40 Milliarder Euro om året.
• Der udbydes opgaver på konferencen for ca. 12 mia. Euro over de kommende 5 år.
• På de to forskningsanlæg ESS og MAX IV ansættes ca. 800 forskere, når de er fuld drift.
• De to anlæg vil have et årligt driftsbudget på ca. 1 mia. kr.
• ESS og MAX IV kaldes populært for ”verdens stærkeste mikroskoper”.
 
Emneord: 280218
Region Hovedstaden på DenOffentlige.dk Region Hovedstaden står for behandling, uddannelse og forskning inden for borgernes sundhedsvæsen, og sammen med andre udvikler vi hovedstadsregionen, hvor Region Hovedstaden har særlige opgaver ...
Aktivitet: Artikler: 176 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også