Tjernobylkatastrofen i 1986 udløste 400 gange så meget radioaktivt materiale som bomben over Hiroshima. Foto: Shutterstock
Tjernobylkatastrofen i 1986 udløste 400 gange så meget radioaktivt materiale som bomben over Hiroshima. Foto: Shutterstock

Et nyt Tjernobyl? Atomkatastrofen er lige oppe over

Forsvar

08/08/2022 11:39

Jens Asbjørn Bøgen

En ting er atomvåben, men hvad med en ny katastrofe, som tidligere er fundet sted i Ukraine?

Vær bekymret. Vær meget bekymret.

Det er hovedessensen i vurderingen fra Det Internationale Atomagentur (IAEA), når snakken falder på atomkraftværket Zaporizjzja.

Det ukrainske kraftværk er nemlig både Europas største atomkraftværk, og så er det lige nu omdrejningspunktet for hårde kampe mellem russiske og ukrainske styrker.

Og selvom værket er godt bygget, så er det altså ikke bygget til krig. Det siger Bent Lauritzen, der er sektionsleder i strålingsfysik på DTU, til Jyllands-Posten

"Værket ligger lige på frontlinjen mellem ukrainerne og russerne, og det skaber en overhængende risiko for, at tingene eskalerer. Det er en uholdbar situation," vurderer han.

Raketter rammer radioaktive beholdere

Ifølge det ukrainske atomselskab, Energoatom, blev 174 beholder med radioaktivt atomaffald ramt af russiske raketter fredag. I går, søndag, var der så nye melding om angreb nær kraftværket, hvor en ansat blev såret og flere sensorer blev beskadiget. Det skriver Reuters.

Ifølge Bent Lauritzen er Zaporizjzja heldigvis rimelig modstandsdygtigt over for mindre angreb. For selvom værket er bygget ud fra russisk design, er det også bygget efter vestlige standarder for sikkerhed med bygninger og materiel af høj kvalitet.

Derudover er der nødgeneratorer, der træder til, hvis de oprindelige sikkerhedssystemer sætter ud. Det beskytter mod de fleste uheld, skader og fejl, men det betyder ikke, at værket er usårligt.

Bent Lauritzen trøster sig med, at der indtil videre ikke ser ud til at være sket skader af alvorlig sikkerhedsmæssig betydning endnu, men der er mange ubekendte ved situationen.

Simpelthen fordi russerne og ukrainerne kommer med forskellige oplysninger, når det gælder værkets tilstand.

Reel risiko for atomkatastrofe

Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, har flere gange advaret om situationens alvor. Senest sagde agenturets generaldirektør, Rafael Grossi, lørdag, at "der er en reel risiko for en atomkatastrofe, der kan true offentlighedens helbred og miljøet i Ukraine og andetsteds".

IAEA har samtidig tilbudt at sende sine folk ind for at assistere med driften og sikkerheden på atomkraftværket, men er hidtil blevet afvist adgang.

Ifølge Reuters har Rusland, der har haft kontrollen over værket siden marts, i den forgangne uge meldt ud, at flere bombenedslag har ramt administrative bygninger og et område nær nogle lagerfaciliteter. Samtidig er to højspændningsledninger og en vandledning blevet beskadiget.

Russerne hævder, at ukrainske styrker står bag angrebene, mens ukrainerne er af den modsatte opfattelse.

Mest Læste

Annonce