Mandagens krænkelse var den største siden januar. Foto: Shutterstock
Mandagens krænkelse var den største siden januar. Foto: Shutterstock

Gør kineserne klar til invasion? Sender 30 fly ind i luftforsvarszone

Forsvar

31/05/2022 08:58

J. Bøgen

Alles øjne er rettet mod krigen i Ukraine, men det betyder ikke, der ikke sker foruroligende ting ude østpå.

30 kinesiske militærfly har krænket den luftforsvarszone, som Taiwan har rundt om øen. Det fik Taiwan til at sende jagerfly på vingerne for at skræmme de kinesiske fly væk.

Det er den største krænkelse af luftforsvarszonen siden januar, og det var da heller ikke småskrammel, kineserne havde sendt.

Ifølge BBC var der nemlig 22 af de 30 fly nemlig jagerfly, og de resterende var beregnet til elektronisk krigsførsel, anti-ubåds kamp og til hurtigt at kunne advare om eventuelle fjendtlige bevægelser.

Bemærk, at en luftforsvarszone ikke nødvendigvis en del af et lands luftrum, men derimod et område, hvor udenlandske fly identificeres og overvåges på grund af nationale sikkerhedsinteresser.

Hvad har Kina planer om?

Kineserne har gentagne gange sagt, at de vil tage Taiwan tilbage, da de mener, at øen hører under kinesisk herredømme. I den forbindelse er det også blevet sagt, at man vil bruge magt for at nå sit mål, hvis det bliver nødvendigt.

Fra Kina lyder det, at de mange flyvninger i og omkring luftforsvarszonen, som de har foretaget de sidste måneder, er øvelser, men det forhindrer ikke vesten i at se nervøst til.

Det hænger nok også sammen med, at Putin få dage før invasionen af Ukraine gentog sin påstand om, at de russiske tropper ved den ukrainske grænse altså kun var til øvelser.

Eksperter har, ifølge BBC, før vurderet, at Kinas aktioner i luftforsvarszonen har forskellige formål. Først og fremmest skal det teste Taiwans beredskab i tilfælde af en reel invasion, og samtidig skal det afskrække Taiwan for at komme med en reel selvstændighedserklæring.

Hvilken rolle spiller USA?

Den amerikanske præsident, Joe Biden, kommenterede så sent som i sidste uge på de kinesiske provokationer. Han sagde under en tur i Asien, at Kina "allerede leger med ilden ved at flyve så tæt på" Taiwan.

I samme ombæring advarede Biden Kina om, at USA vil være klar til at komme med et militært modsvar, hvis Kina gør alvor af sine trusler om at invadere Taiwan.

Det er en markant ændring i forhold til tidligere amerikanske udmeldinger, som har været bevidst vage. Det har givet USA mulighed for at have et større strategisk råderum, men nu bliver banen altså for alvor kridtet op.

Det er nok heller ikke tilfældigt, at de 30 kinesiske fly blev sendt ind i luftforsvarszonen præcis samme dag, som en amerikansk senator ankom til Taiwan for at diskutere regional sikkerhed og handel med den taiwanesiske præsident, Tsai Ing-Wen.

Taiwan mod Kina - hvorfor er der de spændinger?

  • Kina og Taiwan blev delt under en borgerkrig i 1940'erne, men det kinesisiske styre insisterer på, at Taiwan vil blive genoptaget på et tidspunkt - med magt, hvis det bliver nødvendigt

  • Øen Taiwan har sin egen konstitution, demokratisk valgte ledere og cirka 300.000 aktive tropper i militæret

  • Det er kun få lande, der reelt anerkender Taiwan som en selvstændig nation. De flest anerkender den kinesiske regering i stedet. For eksempel har USA ikke nogen officielle forbindelser til Taiwan, men der er en amerikansk lov, der tvinger USA til at hjælpe Taiwan med midler, så øen kan forsvare sig selv.

Kilde: BBC

Mest Læste

Annonce