Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ankede til Højesteret: Nu trækker Danish Crown i land

Generelle nyheder

12/04/2024 15:02

J. Bøgen

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening kalder det en stor sejr.

I marts blev Danish Crown dømt af Vestre Landsret for at greenwashe, da man ikke kunne dokumentere rigtigheden af mærkningsordningen “Klimakontrolleret gris”.

Sagsøgerne valgte efterfølgende at anke de påstande, som landsretten ikke gav foreningen Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening medhold i, til Højesteret.

I dag har Danish Crown over for Højesteret, samt i et skriv på koncernens hjemmeside, erkendt at Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening også havde ret i de resterende anklagepunkter, og at man dermed har vildledt forbrugerne, da man i en stor kampagne påstod, at “Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror”.

Dette sker efter at Forbrugerombudmanden, for et par dage siden, valgte at stille sig som biintervenient på Klimabevægelsens og Dansk Vegetarisk Forenings side af sagen. 

"Sagens udvikling betyder, at Danish Crown giver Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen ret i, at Danish Crown har vildledt forbrugerne med udtrykket 'dansk gris er mere klimavenlig end du tror' og 'klimakontrolleret gris'. Det er meget glædeligt og en stor sejr, at Danish Crown indrømmer, at man har overtrådt loven med de pågældende kampagner," siger Marc Stounberg fra Kontra Advokater, der har ført sagen for de grønne organisationer sammen med Kurt Helles Bardeleben fra Sirius Advokater.

Foreninger jubler

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening er tilfredse med at Danish Crown nu lægger sig fladt ned, og at virksomheden anerkender, at man har brudt loven på samtlige anklagepunkter.

De to foreninger anser udviklingen som et stort skridt i at få stoppet greenwashing i Danmark, og få sandheden frem om den store klimaskade, som svineproduktionen medfører.

"Danish Crown anerkender, at de har ført en kæmpe reklamekampagne, som fik deres klimabelastende produkter til at se grønnere ud, end de egentlig er. Jeg håber at mange virksomheder følger med, og tager ved lære, sådan at vi kan få et fair marked, hvor klimabelastende produkter, som svinekød, ikke markedsføres som klimavenlige," siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, kalder det for "en fantastisk udvikling", at Danish Crown har lagt sig fladt ned og givet organisationerne ret i alle påstande.

"Svinekød og svineproduktion er ufattelig klimabelastende, ikke mindst på grund af den massive skovrydning, der finder sted for at vi kan fodre millioner af svin med soja. Vi burde i stedet sænke kødproduktionen, plante flere træer og genetablere skov for at købe os værdifuld tid til at bremse de voldsomme klimaforandringer, vi alle sammen står midt i," siger han. 

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen er dybt taknemmelige over den støtte fra offentligheden, der gjorde det muligt at indlede sagen mod Danish Crown. 

"Dette viser, at det nytter noget at tage kampen op mod de store aktører, og at selv små organisationer kan gøre en stor forskel," siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Mest Læste

Annonce