Der er en god grund til, at der er forskel på herre- og kvindetøj.
Lige nu læser andre
De fleste har næppe spekuleret over det, men der er faktisk et mysterium gemt i noget så banalt som en skjorteknap.
Noget, du måske har bemærket er, at knapperne sidder i venstre side på kvinders skjorter og i højre side på mænds, noget, der har været normen i århundreder.
Her stopper spekulationerne også for de fleste, men der er faktisk en god grund til, hvorfor det forholder sig sådan.
Det skriver mediet C.B. Radar.
Læs også
Fænomenet kan spores helt tilbage til middelalderen, hvor beklædning primært blev lukket med snore og spænder.
Først i 1200-tallet begyndte man at anvende knapper og knaphuller, først og fremmest som statussymbol. De var kostbare og blev betragtet som en luksus, der signalerede rigdom og tilhørsforhold til samfundets øverste lag.
For kvinder i de højere samfundslag blev beklædningen ofte så omfattende, at det var nødvendigt med hjælp til påklædning.
Tjenestepiger, der for størstedelens vedkommende var højrehåndede, fandt det lettere at knappe tøjet fra deres egen side. Knapperne blev derfor placeret i venstre side på kvindens krop for at lette arbejdet.
Denne placering kom også til at afspejle status. Jo flere lag, jo større kompleksitet, desto tydeligere var det, at man tilhørte en klasse, hvor man ikke selv klædte sig på.
Teorier der udvider forklaringen
Der findes dog flere supplerende teorier, som belyser, hvorfor venstresiden blev foretrukket.
En af dem er den såkaldte baby-teori.
Mange kvinder har traditionelt båret spædbørn på venstre arm for at have højre arm fri til andre gøremål.
En skjorte med knapper i venstre side gjorde det lettere at åbne skjorten med højre hånd, hvilket havde praktisk betydning i forbindelse med amning og trøst.
En anden forklaring knytter sig til etikette.
Ved selskabelige lejligheder sad kvinder ofte til højre for mænd. Det blev derfor betragtet som mere passende og høfligt, at skjorteåbningen vendte væk fra sidemanden.