Foto: Shutterstock

Godt nyt til 1 million danskere: En mere normal hverdag

Nu normaliseres hverdagen en smule.

1 million borgere har nu fået første stik med en vaccine mod COVID-19. Og de kan se frem til meget snart at have en hverdag med færre restriktioner og bedre mulighed for at ses med familie og venner.

I mange familier har det sociale samvær været begrænset af coronaepidemien, men nu gør vaccinerne, og den generelle epidemikontrol, at flere kan mødes. Det fortæller Sundhedsstyrelsen mandag i en pressemeddelelse. 

Sundhedsstyrelsen lemper derfor på udvalgte smitteforebyggende anbefalinger. Det skyldes både ny viden om vaccinernes beskyttende effekt mod COVID-19, herunder alvorlig sygdom og indlæggelse, samt den foreløbige dokumentation for vaccinernes effekt på at forebygge smittespredning.

Færre test for vaccinerede

Nye studier viser, at risikoen for at smitte videre som vaccineret og uden symptomer er meget lille. Det betyder, at det ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv ikke længere er nødvendigt at lade sig teste regelmæssigt, når man er færdigvaccineret.

”Risikoen for at smitte videre, når man er vaccineret og ikke har symptomer på COVID-19, er meget lille. Derfor anbefaler vi nu, at man som vaccineret ikke længere behøver at lade sig teste regelmæssigt når man ikke har symptomer. Det vil give en stor lettelse for den enkelte ikke længere at skulle bruge tid og energi på at lade sig teste for eksempel to gange om ugen”, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst.

En mere normal hverdag for personer i øget risiko

En anden gruppe, der har fået gavn af vaccinerne, er personer i øget risiko. Mange af dem er nu blevet vaccinerede, og dermed er deres risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19 betydeligt nedsat. Derfor forsvinder behovet for de særlige forholdsregler, som hidtil har været anbefalet - for eksempel om ekstra afstand. Personer i særlig risiko, som er færdigvaccinerede, kan derfor nu deltage i aktiviteter med flere personer, for eksempel gå til fritidsaktiviteter, benytte offentlig transport og handle, uden at begrænse det til tidspunkter uden for myldretiden. Som udgangspunkt kan de også gå på arbejde som sædvanligt, uden behov for omplacering.

”Mange personer, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, har det seneste år levet med flere forholdsregler end resten af befolkningen. Det har haft store konsekvenser for deres familieliv, sociale relationer og arbejdet. Der er ingen tvivl om, at det har stor betydning for den enkelte, at de nu kan deltage mere normalt i dagligdagsaktiviteter. De skal ikke længere være bekymrede for at blive alvorligt syge eller indlagt på sygehus,” siger Helene Bilsted Probst i pressemeddelelsen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne