Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vinteren er på vej: 5 nemme måder at gøre din græsplæne klar

Hus og have

26/10/2023 14:46

J. Bøgen

Forberedelsen nu giver dig bedre chancer for en flot og sund plæne til foråret!

Når vinteren nærmer sig, og temperaturerne falder, kan det skabe problemer for vores smukke haver. Selv for den ivrige gartner kan det være svært at vide, hvilken slags græsplænepleje, der er bedst for at holde den i en fejlfri stand i denne sæson.

Men inden din græsplæne fryser til, er der enkle måder at forberede den på vinteren. Disse essentielle opgaver vil hjælpe med at beskytte din græsplæne mod skader, sikre sundt græs og øge dens overlevelseschancer i de koldere måneder.

Så hvis du ønsker at beskytte din græsplæne og holde den i topform, så følg eksperternes nemme måder at forberede din græsplæne til vinteren på.

Pak havemøbler væk

Selvom det måske har været hyggeligt at slappe af udendørs om sommeren, vil du sandsynligvis ikke sidde meget udenfor om vinteren. Uanset hvad, vil havemøbler, der står på din græsplæne, påvirke græssets vækst.

"En af de nemmeste, men mest vigtige opgaver at krydse af på listen, er at fjerne alle udendørs havemøbler, der står på din græsplæne," siger Samantha Richards, haveekspert hos Gazeboshop. "De fleste af os kender til, hvor forskelligt vores græsplæne ser ud, når vi flytter møblerne efter kun et par dage. Den gullige farveændring skyldes, at sollys og regnvand blokeres fra jorden, og det er et tydeligt tegn på dårlig græshelse."

Opbevar al udendørs møbler i dit skur eller under en overdækket terrasse. Hvis du ikke kan folde stolene eller bordene sammen, kan du finde beskyttelsesovertræk, der passer til møblernes størrelse, f.eks. som disse Vailge Patio Chair Covers (ca. 160 kroner på Amazon), der er vejrbestandige. "At opbevare møbler her i løbet af vintermånederne vil gøre underværker for både græshelsens skyld og dine møblers holdbarhed."

Når du har fjernet dine møbler fra græsset, kan det være det bedste tidspunkt at behandle eventuelle bare pletter, der er efterladt af havestole eller bordben. "Bare pletter på din græsplæne kan skyldes en lang række årsager - fra tungt børnetøj til kæledyrsurin. Heldigvis er efteråret en af de bedste tidspunkter til at udbedre disse pletter. En pose kompost, frø og gødning vil hjælpe med at løse problemet, og med vedvarende vanding bør du se noget vækst inden for et par uger."

Fjern ukrudt og trim kanter

En anden vigtig opgave for at forberede din græsplæne til vinteren er at fjerne ukrudt, der vokser på din græsplæne, så snart du opdager det. Og hvis du ikke ønsker at bruge skadelige kemikalier, kan du prøve en af disse 7 måder at bekæmpe ukrudt naturligt på.

"Ved at fjerne disse uønskede vækster så hurtigt som muligt begrænser du ukrudts evne til at sprede sig i din græsplæne og forhindrer normalt en større opgave med brug af ukrudtsmiddel senere," råder Richards.

Derudover skal du trimme eventuelle overvoksede kanter omkring din græsplæne, hvilket også kan forhindre, at nyt ukrudt får fodfæste i din have. "Med den accelererede vækst, din græsplæne oplever om sommeren, er efteråret det perfekte tidspunkt til at beskære overvoksede kanter for at holde din græsplæne pæn og ryddelig. Når kanterne passes godt, fungerer de som en barriere for planters rødder og forhindrer blomster eller ukrudt i at vokse ind i din græsplæne."

Riv blade

Sørg for, at din græsplæne er fri for døde blade, grene eller andet haveaffald, når frosten rammer. Hvis du efterlader våde blade på din græsplæne i frostvejr, skaber det det ideelle yngleområde for græssygdom eller 'snemug' at udvikle sig på. Denne type sygdom trives i fugtige og mørke forhold og kan forårsage alvorlig skade på dit græs eller værre endnu dræbe din græsplæne.

"At rive din græsplæne regelmæssigt er en nødvendighed. Du bør forsøge at få det til at føles som om du let børster toppen af dit græs for at fjerne affaldet, da at rive for dybt kan beskadige plænen," siger Richards. "Fjern lag af død græstørv, blade og mos, som forhindrer vand i at nå jorden og rødderne."

Det anbefales også at bruge de døde blade og affaldet til at lave muld og genbruge det i din have. "Muld kan fremstilles ved hjælp af organisk materiale som nedbrydende blade, bark, halm eller kompost," siger Chris Bonnett, haveekspert og grundlægger af GardeningExpress.co.uk. "At placere det omkring planters rødder vil hjælpe med at isolere og beskytte dem mod kulden, men det fungerer normalt kun med mere robuste planter."

Gød din græsplæne

Selvom vi måske tror, at gødning af vores græsplæner kun bør gøres i varmere vejr, findes der specielle gødninger, der er formuleret til koldere måneder. Disse vil hjælpe med at levere den rette mængde næringsstoffer til græsset under frostforhold.

"At bruge en efterårs- eller vintergødning vil styrke dit græs og sætte det i en god position til at modstå barskere vejr," erklærer Richards. "En ting du skal huske er dog, at du ikke bør gøde din græsplæne, når græsset er i dvale, da det ikke vil kunne drage fordel af de næringsstoffer, du giver det."

Når du pusler om din græsplæne, må du ikke glemme at beskytte dine planter mod frost. Hvis du ønsker, at dine yndlingspotteplanter skal overleve, kan det være en god idé at flytte dem indendørs hvis temperaturen bliver iskold.

"I koldt vejr er det en god idé at undersøge dine planter i haven for at finde ud af, hvilke der skal flyttes indendørs under den store frost," anbefaler Suhail Patel, haveekspert og grundlægger af Luxury Screens. "Mens nogle planter trives fint udenfor i koldt vejr, vil andre ikke klare sig så godt og skal tages ind, indtil varmere temperaturer kommer igen."

Luft din græsplæne

På samme måde er det nu et godt tidspunkt at lufte din græsplæne. At vide, hvordan man lufter en græsplæne, kan give din have en ny chance for liv. Grundlæggende set indebærer luftning at stikke eller løsne jorden til en vis grad for at reducere den kompakte jord og give mulighed for, at luft kan trænge ned til græsroderne.

"At lufte din græsplæne vil tillade bedre bevægelse af luft samt skabe en passage for regnvand og næringsstoffer til at nå rødderne," siger Richards. "At lufte din græsplæne regelmæssigt vil sætte den i god stand til at overleve de mere ekstreme forhold, der vil komme i de kommende måneder. Du behøver ikke nogen avancerede redskaber til dette, en havegaffel fra skuret vil gøre det."

Skal du slå din græsplæne om vinteren?

Hvis du spekulerer på, om du skal slå din græsplæne om vinteren, råder Richards til at undgå det, når temperaturen konsekvent falder under 10°C.

"Når temperaturen kommer under dette punkt, går græsset i dvale og stopper med at vokse. Det er værd at bemærke, at den ideelle græshøjde om vinteren er cirka 2,5 cm; lang nok til at græsset stadig giver skygge til jorden og beskyttelse til rødderne, men også kort nok til at undgå dannelse af mug eller svamp og for at forhindre, at det bliver et skjul for insekter og skadedyr. I tiden op til vinteren er den bedste praksis at forkorte din græsplæne gradvist, nedsætte klippehøjden hver gang, indtil du når 2,5 cm.

"Selvom det ikke anbefales, for dem der er fast besluttet på at slå deres græsplæne i de koldere måneder, skal du sørge for at hæve klippehøjden til det højeste niveau for at beskytte dit græs så godt som muligt."

Kilde: Tom's Guide

Mest Læste

Annonce