EU vil åbne vores øjne for erhvervsuddannelsernes styrke

Europa

21/10/18 7:00

Maja Kirstine Andersen

Dygtige faglærte er en væsentlig forudsætning for Europas fortsatte vækst og velstand. Uden dygtige bygningshåndværkere, teknikere i industrien og handelsmænd og -kvinder kan Europa ikke konkurrere med Asien og USA.

Erhvervsuddannelserne spiller en nøglerolle i hele Europa. De giver unge mennesker de første kvalifikationer, som de har brug for til at lave en smidig overgang til arbejdsmarkedet og giver voksne mulighed for at opkvalificere sig gennem deres arbejdsliv. Erhvervsuddannelser handler ikke kun om vækst og konkurrenceevne, men også om at udvikle den enkeltes færdigheder til personlig udvikling og aktivt medborgerskab.

Derfor sætter EU fokus på erhvervsuddannelserne gennem European Vocational Skills Week (Europæisk erhvervsuddannelse uge), som finder sted den 5-9 november 2018.

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

 

Gennem European Vocational Skills Week ønsker Europa-Kommissionen at øge bevidstheden om den brede vifte af muligheder, der er til rådighed via erhvervsuddannelserne, og tilskynde flere mennesker til at deltage og lære, hvad de har at tilbyde.

I mange lande er erhvervsuddannelsen stadig overset som en vej til uddannelse og karriere. Erhvervsuddannelsen ses ofte som et andet valg for unge i forhold til alternative uddannelsesveje. Mange voksne og arbejdsgivere er ikke opmærksomme på de muligheder som erhvervsuddannelserne giver for at styrke deres kompetencer i forhold til arbejdsmarkedets behov.

Derfor er det vigtigt i hele Europa at åbne alles øjne for, at erhvervsuddannelserne tilbyder større uddannelsesmuligheder, øget beskæftigelsesevne og job af høj kvalitet. 

I Danmark kan vi ikke bryste os af at være forrest i antallet af unge og voksne, der starter på en erhvervsuddannelse, men vi kan heldigvis bryste os med, at vi har rigtig dygtige faglærte. Ved de netop afholdte EuroSkills 2018 fik to danske anlægsgartnere, en bager og en flisemurer sølvmedaljer og den danske murer fik bronze. EuroSkills-landsholdets landbrugsmaskinmekaniker og bygningssnedker fik ”Medaillons of Excellence”. Et exceptionelt flot resultat. Danmark stillede op i ti fag og fik medaljer i de seks. Så selvom vi ofte fremhæver danske faglærtes problemløsende og innovative adfærd som det væsentligste konkurrenceparameter, så kan de også sagtens tage kampen op, når det handler om faglig dygtighed.

Dejligt at EU sætter fokus på erhvervsuddannelserne. Lad os i Danmark bakke op om initiativet.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.