Kom nu Venstre!

Alle skal overholde reglerne for partistøtte, men der er larmende tavshed fra Venstre omkring Britt Bager-sagen.

Venstre har fået en bøde på 10.000 kroner for brud på reglerne om partistøtte i Region Midtjylland. Det handler bl.a. om, at Venstres nuværende politiske ordfører Britt Bager har modtaget 100.000 i støtte til sin valgkamp, og da der er indberetningspligt for beløb over 20.000 kroner, har man opdelt beløbet i 5 bidrag på hver 20.000 kroner, og derved kan bidragyderen forblive anonym. Endvidere har der været en vis lemfældighed i forvaltningen af de offentlige partistøttemidler. Hverken hovedpersonen eller partiet vil svare på spørgsmål om sagen.

Det er ikke første gang

Aktindsigt af Politiken afslører også rod i partiets brug af offentlige partistøttemidler. Efterforskningen har taget et år hos Midt- og Vestjyllands Politi, og man har konkluderet, at Venstre i regionen har afgivet urigtige eller mangelfulde oplysninger og dermed har overtrådt partistøtteloven. En intern undersøgelse i Venstre viser, at i at 16 pengebeløb på over 20.000 kroner ikke blev indberettet til regionen i perioden 2013 til 2016.

Da Venstre i regionen gennemgik sine regnskaber, viste det sig endvidere, at organisationen uberettiget havde brugt partistøttemidler på at afdrage på et gældsbrev og på at betale et depositum, selv om de offentlige penge kun må bruges til politisk arbejde.

Det er vigtigt at understrege, at også andre partier har haft en betænkelig omgang med partistøtte-lovgivningen. Således har Socialdemokratiet tidligere været i søgelyset, og det gælder givetvis også mange af de andre partier på Christiansborg. Selv mit eget parti havde ifølge BT en mindre sag fra 2014, så det er ikke kun hos Venstre. Derfor er det relevant at diskutere den aktuelle Britt Bager-sag med generelle briller, så tilliden til politikerne forhåbentlig kan genoprettes.

Man ønsker ikke at svare

Altinget har forgæves forsøgt at indhente svar fra Britt Bager, men hun er ”ikke tilgængelig”. Det er beskeden, der gives ved henvendelse om sagen.

Debatten på DR2 havde også forsøgt at trække Britt Bager ind i programmet 14.03.19, men hun kom ikke, og man sendte i stedet en anden, som ikke ville eller kunne svare på detaljerne i den nævnte sag.

En sådan opførsel, hvor man bevidst undlader at lade sig interviewe, bidrager ikke just til tilliden til politikerne, der som bekendt er helt i bund.

Har Britt Bager brudt loven?

Den aktuelle sag om Britt Bager er forelagt ekspert i partistøtte professor Jørgen Albæk Jensen, og han er i tvivl, om reglerne er overholdt eller ej. Han er således ikke i stand til at konkludere, om reglerne er overtrådt, eller om der ”blot” er tale om at udnytte et hul i loven.

Jeg tænker dog, at de juridiske spidsfindigheder ikke er så væsentlige lige nu. Bevares, sagen skal selvfølgelig afgøres retfærdigt i henhold til gældende lovgivning, men det vigtige er, hvordan man i Venstre vælger at tackle dette her. Det er ikke særlig klædeligt at gå i skjul.

For mig er det vigtigt at politikere er troværdige, ærlige og agerer med transparens. Det betyder, at man selvfølgelig udtaler sig, hvis der er en sag, som skal belyses. Bevares vi kan alle komme til at bryde en regel eller sågar en lov, men så er det da bare at stille sig frem og diskutere det i åbenhed. Og hvis man har begået en fejl, så kan man råde bod på det.

Jacob Rosenberg på DenOffentlige.dk Jeg stillede op første gang til RV17/KV17, og blev valgt til regionsrådet i hovedstaden med mange personlige stemmer, så det var både overraskende og dejligt. Jeg stiller op igen til RV21/KV21 ...
Aktivitet: Artikler: 34 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.