Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Først Store Bededag: Nu vil borgmester afskaffe ny fridag

Kommunalt

02/03/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Hvad synes du om forslaget?

Tirsdag blev der skrevet Danmarkshistorie.

Her var forslaget om at afskaffe Store Bededag som helligdag fra 2024 nemlig igennem tredje lovbehandling, og det endte som bekendt med, at Danmark fra nytår bliver en helligdag fattigere.

Blot to dage efter den kontroversielle afstemning er der nu en ny mærkedag, der står for skud.

Siden 1933 har elever på de københavnske folkeskoler nemlig holdt fri 1. maj, men det vil et parti i Borgerrepræsentationen nu lave om på.

For står det til Venstre i København, skal kommunens folkeskoler droppe det krav, der dikterer, at 1. maj er en obligatorisk fridag.

Partiet har fremsat et medlemsforslag, der bliver behandlet torsdag, hvor det foreslås, at kravet afskaffes, så det i stedet skal være forældre og skolebestyrelser i fællesskab, der skal beslutte, om den obligatoriske fridag kan afvikles på et andet tidspunkt.

Forslagsstiller Jens-Kristian Lütken (V), der også er beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, siger til TV 2, at det er et levn fra fortiden at have en politisk helligdag.

Stor modstand

Ligesom med forslaget om at afskaffe Store Bededag har Venstre-forslaget med det samme mødt stor modstand.

Blandt andet fortæller børne- og ungeordfører for Enhedslisten Knud Holt Nielsen, at partiet vil stemme imod forslaget.

Det skal nævnes, at der faktisk kun er 11 af de 34 kommuner i hovedstadsområdet, der giver skolefri d. 1. maj. I de resterende 23 kommuner er dagen en helt almindelig skoledag.

Og det er faktisk også en af årsagerne til, at Venstre er kommet med forslaget, fortæller Jens-Kristian Lütken:

"Vi vil udstille, at vi har denne her særordning i Københavns Kommune og tage debatten om, hvorvidt det egentlig giver mening, for det synes vi ikke. I stedet mener vi, at fridagen kan bruges anderledes, hvor det giver mere mening for forældre og familien."

Forældreorganisation Skole og Forældre i København giver imidlertid ikke meget for argumentet om, at den debat skulle være nødvendigt.

Forperson i organisationen, Linda Hilskov, påpeger overfor TV 2, at Københavns Kommunes fritidsordning, KKFO'en, holder åbent d. 1. maj, og derfor er børnepasning altså ikke et udtalt problem.

Mest Læste

Annonce