Ny teknologi skal styrke nattesøvnen i aarhusianske plejeboliger

Velfærd

20/08/2015 10:52

Nick Allentoft

Søvn og livskvalitet kan styrkes med ny teknologi. Rådmand vil have det udbredt sammen med investering i mere teknologi for 50 mio. kr.
Søvn er typisk en del af vores liv, der er svær at holde øje med. Sådan er det ikke længere. I samarbejde med Center for Frihedsteknologi har døgnrehabiliteringscentret Vikærgården de seneste tre måneder afprøvet en ny sensormåtte, der lægges under madrassen, og som kan måle, hvordan man bevæger sig i sengen i løbet af natten. Systemet hedder Mobility Monitor. 

Bedre søvn skal udbredes 

Afprøvningen har vist så lovende resultater blandt borgere i rehabiliteringsforløb, at teknologien nu skal pilottestes i aarhusianske plejeboliger.   - En god nattesøvn er utrolig vigtig, og jeg vil gerne skabe bedre livskvalitet for de ældre på plejehjem. Kan vi med en måtte med sensorer måle os frem til, hvordan et ældre menneske kan hjælpes til bedre livskvalitet, så er vi på rette vej, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.   Syn for søvnkvaliteten Sensormåtten betyder blandt andet, at medarbejderne lynhurtigt bliver opmærksomme på, når der for eksempel opstår smerteproblemer i løbet af natten.    - Vi bliver i samarbejde med borgerens praktiserende læge skarpere på at medicinere, så borgeren får en god, jævn nattesøvn, forklarer Lotte Lucia Jelnes, sygeplejerske og projektleder.   Hun fortæller også, at de målte data giver mulighed for at involvere borgerne meget mere og på en forståelig måde og sammen finde de vaner, der bedst understøtter en god søvn.   Aarhus Kommune investerer sammenlagt 50 mio. kr. i at udbrede mere velfærdsteknologi i de aarhusianske plejeboliger. Her indgår bl.a. Mobility Monitor i en pilottest i plejeboligerne på Trøjborg.  

Mest Læste

Annonce