Demokratiet som forretningsidé

Politik

16/9/15 9:03

Assens Kommune

I et tværfagligt og innovativt samarbejde mellem Assens Kommune og Fyns Skilte Design, blev den mobile stemmeboks skabt. Og det var ikke et øjeblik for tidligt, for Folketingsvalget i 2015 blev udskrevet kort tid efter. Og til december skal vi til stemmeurnerne igen.

Når der er valg, vil vi gerne have vores borgere til at stemme. Men af erfaring ved vi, at ikke alle prioriterer at komme forbi stemmeurnerne på valgdagen. Det er bl.a. særligt en udfordring at trække førstegangsvælgere til valgstederne, og det er en skam. Så hvorfor ikke komme ud til vælgerne? Hvis vi nu var i besiddelse af stemmebokse, der var nemme at stille op og at transportere rundt, kunne vi møde vælgerne helt andre steder. Desværre er vores traditionelle stemmebokse både tidskrævende og besværlige at sætte op uden for valglokalerne, så vi havde behov for en langt enklere løsning, hvis vi skulle komme vælgerne i møde.

Ny kommunal kunde

Ved lidt af et tilfælde mødte vi hinanden til et udbudsmøde på Assens Rådhus, hvor vi begge deltog.  Jeg greb derfor chancen og spurgte Christian fra Fyns Skilte Design, om ikke de kunne være behjælpelige med udviklingen af en mobil stemmeboks, som både skulle være praktisk og let håndterbar. Christian havde ikke et forslag klar på stående fod, men han lovede at gå hjem og kigge på det. En mobil stemmeboks er ingen ny opfindelse, men de eksisterende bokse levede ikke op til Assens Kommunes ønsker og forventninger. Der skulle nye tanker på banen.

Det skal være nemt at stemme

De mobile stemmebokse er primært tænkt til de borgere, som ønsker at brevstemme til et givent valg. Det er noget særligt at afgive sin stemme, og dette skal også afspejle sig i de fysiske rammer. Så det var vigtigt for os, at Fyns Skilte Design udviklede en fleksibel stemmeboks, der kan benyttes på samme vis, som stemmeboksene vi kender fra valgdagen. Derudover ville vi gerne signalere, at det er nemt at stemme – og så ville det jo ikke gøre noget, hvis stemmeboksene også var nemme at stille op og pakke sammen.

Den mobile stemmeboks

I yderst konstruktivt samarbejde kom vi frem til en mobil stemmeboks, der opfyldte Assens Kommunes ønsker: Med lidt øvelse, kan én person i løbet af et kvarter sætte en stemmeboks op, og når den pakkes sammen, kan den være i to bæreposer. Siderne på boksen kan udskiftes, hvis man ønsker et andet illustrativt budskab, og ligeledes kan selve boksen foldes ud og bruges som bagvæg på fx en messestand.  Så boksene vil ikke kun være forbeholdt valg.

Vi endte derfor med at købe ti stemmebokse af Fyns Skilte Design, og da Folketingsvalget kort tid efter blev udskrevet i juni, havde vi alle i brug. De blev sat op på biblioteker, plejecentre og i Borgerservice på Assens Rådhus – og det har simpelthen været så nemt. Og det var vores samarbejde på tværs af kommune og privat virksomhed også. Som kunde har vi følt os utroligt godt behandlet. Det har været et godt samarbejde, hvor Fyns Skilte Design virkelig har lyttet og forstået vores behov. 

Desværre var det til folketingsvalget ikke muligt at opstille stemmeboksene på uddannelsesinstitutionerne, da valget lå midt i eksamenstiden. Men der bliver mulighed for at nå førstegangsvælgerne, når vi den 3. december igen skal til stemmeurnerne og stemme om det danske retsforbehold i EU.

Godt for forretningen

Set fra Christians stol er Assens Kommune den type kunder Fyns Skilte Design gerne vil have nogle flere af: Vi er ikke blevet mødt med andet end tillid, og kommunen har været åbne for forslag, når vi har haft snakket om design og funktionalitet. Og til vores held, blev Folketingsvalget udskrevet i samme periode, så vi fik faktisk solgt mobile stemmebokse til både Gentofte Kommune og Frederiksberg Kommune. Og eftersom, der kommer flere valg i fremtiden, vil vi da helt klart arbejde på, at de mobile stemmebokse kommer uden for Assens Kommunes grænser.

FAKTA:

Mobile stemmebokse

·  Assens Kommune købte 10 mobile stemmebokse, og samtlige bokse var i brug under Folketingsvalget i 2015

·  Med øvelse kan én mand sætte boksen op i løbet af et kvarter

·  Stemmeboksene kan klappes sammen og kan være i to bæreposer

Prof på Tværs

Som et led i Vision 2018 og ”Vilje til Vækst”, har Assens Kommune øget fokus på tværgående samarbejde, aktivt medborgerskab og innovation.

De mobile stemmebokse er et godt eksempel på et  innovativt offentligt/privat samarbejde. 

Annonce