De tre kunstnere er Thorbjørn Lausten, Tove Storch og Eva Koch. De har tidligere hver især brugt mange forskellige virkemidler i deres kunstværker som fx lys, video og særligt materialevalg.

Tre af landets dygtigste kunstnere laver forslag til kunstprojekt i Kokkedal

Bæredygtighed

20/02/2015 11:52

Nick Allentoft

Det bliver tre af landets dygtigste kunstnere, der skal kæmpe om at få lov til at udføre det store kunstværk i forbindelse med Klimatilpasning Kokkedal – Danmarks største klimatilpasningsprojekt. De tre kunstnere er alle anerkendte indenfor deres felt herhjemme såvel som i udlandet.

De tre kunstnere er Thorbjørn Lausten, Tove Storch og Eva Koch. De har tidligere hver især brugt mange forskellige virkemidler i deres kunstværker som fx lys, video og særligt materialevalg. Dermed er der udsigt til, at beboerne i Kokkedal kan se frem til et unikt kunstprojekt af allerhøjeste kvalitet og med potentiale til at give byen positiv omtale.

Kunstnerne er valgt af klimatilpasningsprojektets styregruppe efter forslag fra Statens Kunstfond. Kort før jul afsatte Statens Kunstfond 2,8 mio. kr. som støtte til kunstprojektet. Bevillingen skal gå til at udvikle, skabe og integrere et kunstværk i området og klimatilpasningsprojektet.

Morten Stræde, formand for Kunstfondens legatudvalg for Billedkunst, udtaler:

”Det er vores hidtil største enkeltbevilling af den type. Men det er også et ekstraordinært projekt og en spændende mulighed for at skabe noget specielt. Kunst behøver ikke være noget man køber og kommer med på en blokvogn. I legatudvalget vil vi gerne understøtte, at kunst bliver skabt til og integreret i det sted og miljø, hvor det skal skabe glæde og kvalitet.”

Kunst i bymidten

Kunstværket tænkes integreret i området omkring bymidten i Kokkedal. Det vil sige mellem Egedalshallen, Plejecentret Egelunden, Holmegårdscenteret, Kokkedal Skole og det kommende Byens Hus.

Kunstnerne har fået forelagt de principielle tanker og rammer for udformning af området og skal på den baggrund komme med deres bud på, hvordan kunstopgaven kan løses.

De 3 forslag skal afleveres d. 29. april, hvorefter dommerkomiteen vil vælge det forslag, der skal arbejdes videre med.

Kriterierne som kunstværket vil blive bedømt efter er:

  • At kunstprojektet skal indgå som en integreret del af Klimatilpasning Kokkedal

  • At kunstprojektet skal være af høj kunstnerisk kvalitet

  • At kunstprojektet skal være centralt vægtet i byrummet og håndterer byrummets skala

  • At kunstværket medvirker til at danne et socialt, aktivt, åbent og imødekommende samlingssted for områdets beboere og besøgende

  • At kunstprojektet involverer lokalområdet på tværs af boligområder og på tværs af aldersgrupper, etnicitet m.v.

”Det oplæg, som kunstnerne har fået at arbejde efter, viser tydeligt, hvordan klimatilpasningsprojektet er langt mere end håndtering af vand. Vi arbejder for at skabe samspil mellem mange tiltag og mange hensyn for på den måde at tilføre hele området nye kvaliteter. Jeg håber, at de tre kunstnere kommer op med kreative forslag til, hvordan kunst og klimatilpasning kan gå hånd i hånd – og samtidig skabe attraktive mødesteder til alle i lokalsamfundet”, siger formand for Plan-, Klima- og Miljøudvalget i Fredensborg Kommune Lars Simonsen.

Også formanden for kommunens Kulturudvalg Ulla Hardy-Hansen ser frem til resultatet af konkurrencen:

”I Fredensborg Kommune har vi et par af landets bedste kunstmuseer, og samtidig arbejder vi bevidst på at få god kunst ud der, hvor borgerne er i dagligdagen. Det er dette projekt et godt eksempel på, og med tre så kvalificerede kunstnere, som der her er valgt, er jeg sikker på, at vi får et spændende resultat – af høj international standard!” siger Ulla Hardy-Hansen.

 

Fakta om kunsterne:

Thorbjørn Lausten (f. 1945) har en baggrund i den konstruktive og konkrete kunst og har anvendt det konstruktive formsprog i malerier,
papirværker, installationer, lysværker, lysrum og datavisualiseringer.

Separatudstillinger på Nordjyllands Kunstmuseum, Statens Museum for Kunst, CAVS/MIT, Fyns Kunstmuseum, Esbjerg Kunstmuseum, Museum am Ostwall Dortmund og ZKM Karlsruhe.

Se mere: www.luxpres.dk

Eva Koch (f. 1953) er uddannet billedhugger fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (1985 – 1992) samt ved Facultad de Bellas Artes, Barcelona, Spanien (1989 – 1990)

Eva Koch har udført en lang række installationer og kunstværker med brug af lyd, video og skulpturer i særlige materialer. Hun står bag Danmarks første permanente udendørs kunstvideoinstallation. Hun har udstillet over hele verden fra USA over Europa til Australien. Eva Koch har tidligere udført kunstneriske opgaver i det offentlige rum i både Sverige og Danmark.

Se mere: www.evakoch.net/da/ og www.kunstonline.dk

Tove Storch (f. 1981) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2000-2007), Akademi der Bildende Künste Wien (2003-2004) og Kunsthochschule Berlin-Weissensee (2005-2006).

Tove Storch bor og arbejder til dagligt i København. Har blandt andet udstillet performancekunst på Kunstmuseet Louisiana og Residency Unlimited i New York.

Se mere: http://www.kunstkritikk.dk/artikler/ti-sporgsmal-tove-storch/

 

Mest Læste

Annonce