Historien om et af landets mest brugte biblioteker

Velfærd

04/12/2014 13:29

Nick Allentoft

Helsingør Kommunes Biblioteker er et af Danmarks allermest benyttede biblioteker. Både i forhold til besøg pr. indbygger, antal brugere og besøg på hjemmesiden.

Det kan man se, hvis man sammenligner den landsdækkende biblioteksstatistik ’Folkebibliotekerne i tal 2013’, som Kulturstyrelsen netop har udsendt med statistikken for Helsingør Kommunes Biblioteker. 

På landsplan ligger bibliotekernes besøgstal stabilt i disse år. Hver indbygger i Danmark besøgte et bibliotek godt seks gange i gennemsnit i 2013. Tilstrømningen var  markant større i Helsingør. Her besøgte i snit hver indbygger biblioteket 15  gange, og stigningen fortsætter. 

I år regner Helsingør Kommune med, at ca. en million kommer til at gå igennem lokalbibliotekernes og Kulturværftets svingdør. Mange kommer for at bruge bibliotekernes tilbud eller gå til koncert, men bibliotekerne har også fået en ny funktion. Biblioteket er blevet et værested, hvor børn og forældre bruger mange timer sammen, hvor studerende tilbringer mange timer og hvor borgerne mødes med andre om en fælles interesse. Litterære fredagscafeer er et tilløbsstykke, og der er i dag IT-cafeer på alle kommunens biblioteker. 

- Helsingør Kommunes Biblioteker optimerer og videreudvikler hele tiden tilbuddet, så de matcher borgernes behov. Der er i november slået sidste søm i nyindretningen af Fiktionsetagen på Kulturværftet, så brugerne bliver mødt af et unikt og inspirerende biblioteksrum. Også på Espergærde Bibliotek arbejdes der med udvikling af biblioteksrummet så det bedre matcher både det selvbetjente bibliotek og biblioteket som møde- og legested. Det starter før jul og fortsætter i 2015.  Man kan abonnere på sms-noveller og næste år går en hel ny hjemmeside i luften. Den vil være optimeret til pc, tablets og mobiltelefoner, og her bliver det endnu nemmere at søge information og få inspiration, siger , siger Henrik Møller, der er formand for Kultur- og Turismeudvalget. 

Digitale tjenester i vækst
Lån af bøger, musik, film mv. er  fortsat den største aktivitet og et område, hvor de digitale medier spiller en stigende rolle. Borgernes lån af fysiske medier er på landsplan faldet med ca. 13,5 procent, mens ændringen i Helsingør kun er på 6 procent i perioden fra 2010-13. 

Bibliotekets digitale tjenester oplever en eksplosiv vækst i disse år. I 2010 – 2013 steg lånet af e-bøger fra 176 til 10.099. Også Filmstriben, hvor man gratis kan streame film, Zinio med store internationale magasiner og Library Press Display, som rummer alverdens aviser, vokser og er populære.

Helsbib.dk er også en populær hjemmeside og var den mest benyttede bibliotekshjemmeside i Danmark i forhold til indbyggertallet i september, oktober og november i år og i årets øvrige måneder i top to. For hver 1000 indbyggere er der hver måned mere end 850 besøg på hjemmesiden.  Det viser, at Helsingørs borgere er nogle af de mest informationshungrende i landet. 

Mest Læste

Annonce