Sexperterne fra Aarhus, Ida Lang Andersen og Mads Svane Liljekvist, sammen med Frederik Søgaard fra Halgård Skole.

Sexekspressen rykker ind på ungdomsskolen

Velfærd

16/09/2014 10:32

Suleman Haider

12 frivillige medicinstuderende fra landets universiteter er klar med seksualvejledning uden filter til Holstebro Kommunes 7. klasser i denne uge.

På Holstebro Ungdomsskole er der er knap så røde kinder og pinlig fnisen, som i en seksualundervisningstime hjemme på skolen, synes eleverne. Men der er stadig smil på læben. Det er første gang, at en kommune gennem ungdomsskolen samler 12 klasser til særlige dagsforløb - kun med sex, krop og relationer på skemaet.

Blandt holdene af 7. klasser er Frederik Søgaard og Sofie Heidum fra Halgård Skoles 7.A.

- Jeg tænkte først: ”Åh nej, en hel dag om sex”, men det er faktisk sjovere end normal seksualundervisning, og vi lærer meget hurtigt noget nyt, siger Frederik.

Han tilføjer, at der stadig er mange, der griner. Men det er ikke over klassekammeraternes spørgsmål, men fordi det er aktiv undervisning fyldt med lege og øvelser.

Sofie Heidum mener også, at det er noget andet, end når lærerne underviser:

- Dem fra Sexekspressen tænker moderne, er gode til at forklare og ved selv noget om, hvordan det er at være ung. Vi tør sige mere, hvad vi mener, og der er ikke nogen, der er generte, forklarer Sofie.

Hverken lærere eller sundhedsplejersker er til stede i timerne, og det er der en pointe med.

For det hele bliver lidt nemmere, når ’lærerne’ er unge lægestuderende, som eleverne ikke skal stå til regnskab overfor næste dag. Resultatet bliver en mere åben og ligetil dialog på de unges niveau.

Et supplement

Initiativet er et eksempel på skolereformens ”understøttende undervisning”, som de medicinstuderende sexeksperter – eller ’sexperter’- skyder i gang i dag og fortsætter til og med torsdag.

Når sexperterne river fire dage ud af kalenderen i uge 38 for at give seksualvejledning i en fri og uformel tone, er det et supplement til skolernes øvrige seksualundervisning.

Det der gør sexperterne anderledes, er først og fremmest, at de ingen relationer har til eleverne, og med en alder på 22-23 år er de yngre end lærerne. Og så har de frivilligt budt ind på at undervise i emnet.

- Vi har en stor interesse og faglig viden om sex. Det her er noget vi vil, siger Ida Lang Andersen fra Sexekspressen.

Hun fremhæver deres alternative undervisningsform som en af grundene til, at elever hurtigt føler sig trygge i deres selskab:

- Vi får også eleverne til at sige tingene med det samme, alle ordene om sex, i stedet for at vi fortæller dem det først.

Videreudvikling af et velkendt koncept

- Vi har tilbudt alle 7. klasser denne form for seksualvejledning, og rigtig mange skoler har taget imod tilbuddet om en særlig dag med alternativ undervisning udenfor klasselokalet. Sexekspressen er et velkendt koncept med mange år på bagen, og for at gøre det nemmere og mere intensivt for alle parter, har vi valgt at skabe disse særlige rammer omkring emnet. Jeg tror også, at undervisningen på denne måde giver en bedre indlæring og gør større indtryk på de unge, forklarer Troels Lysgaard, der er lærer på Holstebro Ungdomsskole.

Både han og Ida Lang Andersen fra Sexekspressen er spændte på at se, om ugens nye koncept, med at samle en hel årgang samme sted, kan føres videre til andre kommuner.

Sexekspressen er et frivilligt seksualoplysningsprojekt i København, Aarhus, Odense og Aalborg, der underviser folkeskolens 7.-10. klasse i seksualvejledning.

Sexekspressen består af frivillige lægestuderende.

Læs mere på www.sexekspressen.dk

 

Mest Læste

Annonce