Møblerne fra Køges skoler har fået nye omgivelser – her i et af klasselokalerne på SBEC International School i Gambia . Foto: Ayesha Njie-Nyang

Sender brugte skolemøbler til Gambia

Bæredygtighed

06/08/2014 12:29

Nick Allentoft

I februar sendte Køge Kommune brugte skolemøbler til blandt andet Gambia. Set med danske øjne var møblerne slidte og umoderne. Møblerne er nu ankommet til Gambia, og her tages de imod med en taknemmelighed, der er til at føle på.

I mailboxen hos Børne- og Ungeforvaltningen i Køge Kommune, ligger der en mail, som i den grad skiller sig ud fra mængden. Mailen kommer langvejs fra, og er en af dem, der for alvor bringer et smil frem på læben. Afsenderen er Ayesha Njie-Nyang, Director fra SBEC International School i Gambia. Hun skriver for at udtrykke sin taknemmelighed over de brugte møbler, som hendes skole i Gambia netop har modtaget fra Køge Kommune:

”Modtag vores dybeste taknemmelighed. Med jeres donation af de brugte skolemøbler har I virkelig tilføjet en uvurderlig værdi til vores elevers hverdag. Vi er jer evigt taknemmelige”, skriver hun.

Mailen kommer efter, skolerne i Køge Kommune i løbet af det sidste halvandet år har fået udskiftet slidte og brugte skolemøbler. Det daværende Børne – og Ungdomsudvalg besluttede tilbage i 2012, at de borde og stole som blev skiftet ud, skulle videre på skoler i blandt andet Zimbabwe, Gambia, Ghana, Uganda, Malawi og Afghanistan frem for bare at ende som storskrald. Køges venskabsby Dundaga i Letland fik også 100 sæt skolemøbler.

 

Alle møbler er nu sendt af sted

Udskiftningen af møbler på skolerne i Køge er sket af to omgange, og i oktober 2013 blev møblerne fra 0 – 3.klassetrin som de sidste udskiftet. Med den sidste container af sted fuldender Køge Kommune en sending på i alt 3500 sæt skolemøbler ud i verden til genbrug. Stig Ellermann, administrativ afdelingsleder for Asgaard skole, har været koordinator mellem skoleafdelingen og de forskellige hjælpeorganisationer, og han er meget begejstret for at se resultatet af samarbejdet:

”Vi har udvalgt forskellige nødhjælpsorganisationer, som vi mener, virkelig kan få stor gavn af møblerne. Nu er de endelig nået frem, og det er dejligt at se møblerne fra Køges skoler i nye omgivelser, hvor de virkelig gør en forskel”, siger Stig Ellermann, som suppleres af Helle Poulsen, formand for Køge Byråds Skoleudvalg:

”Det er svært ikke at blive glad, når man ser billederne fra skolen i Gambia. Jeg er stolt af, at vi i Køge Kommune, har været med til at gøre en forskel, og at møblerne nu er havnet et sted, hvor der er brug for dem”, siger hun.

 

Perfekt timing

Fra Gambia fortæller Ayesha Njie-Nyang, at møblerne er ankommet på det helt rigtige tidspunkt. Sidste år blev der nemlig udtrykt bekymring for, at elevernes borde var for små til at afholde skriftlig eksamen ved:

”Det er lige blevet bekræftet, at de møbler, som vi har fået af jer, har den helt rigtig størrelse. Containeren ankom med perfekt timing – nemlig få dage før eleverne skulle i gang med deres skriftlige eksamener”, skriver Ayesha Njie–Nyang.

Møblerne er blevet transporteret til de udvalgte lande i samarbejde med forskellige nødhjælpsorganisationer, og mange af møblerne er blevet pakket af elever fra produktionsskoler, hvor pakning og logistik indgår som led i elevernes uddannelse. Elever på Køge Kommunes egne skoler har også hjulpet til.

Fakta:

·         Der er tale om ca. 3500 sæt aflagte skolemøbler, som er indkøbt i 90’erne.

·         Alle organisationerne har på et tidspunkt været igennem en godkendelse og modtaget økonomisk støtte fra Danida.

·         Nødhjælpsorganisationer der har indgået i samarbejdetCare4people, Awa Aid, Sct. Georg Gilderne Gambia projektet Young people without borders, Matabeleland care foundation, We are samaritans hand foundation, People’s Action Forum, Steps in Ghana, Foreningen Østafrikas Venner, Den Danske Afghanistan Komite, Somalia Diaspora Organisation, Sierra Leone Danish Society, Lango Association Denmark, Teranga Senegal, Habari.

Mest Læste

Annonce