Årets Klimahelt i Kolding vil gøre mode bæredygtig

Bæredygtighed

29/8/18 8:55

Kolding Kommune

33-årige Svetlana Tsankova Petrova kom oprindeligt til Kolding fra Bulgarien for at studere design – nu er hun blevet kåret som Årets Klimahelt for sit arbejde med at gøre mode til bæredygtig.
Produktion af tøj er en af de mest forurenende industrier i verden, og selv om der de seneste år er kommet meget mere miljøvenligt tøj på bøjlerne, så er der stadig lang vej, inden modebranchen kan kalde sig bæredygtig.   33-årige Svetlana Tsankova Petrova insisterer dog på, at være med til at tage de nødvendige skridt, og hun har derfor udviklet konceptet ”Empty Your Wardrobe”, som arbejder med at gøre mode- og tøjforbrug bæredygtigt. Det er på baggrund af de arbejde, at hun nu kan kalde sig for Årets Klimahelt 2018.   Flere imponerende projekter Der var i alt fem nominerede til titlen som Årets Klimahelt. Vinderen blev fundet af en jury fra Kolding Kommunes Miljøforvaltning med bæredygtigheds- og klimakoordinator Torsten Zink Sørensen i spidsen.

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

- Det var et rigtig svært valg, og jeg synes, at vi har fået indblik i nogle rigtig spændende projekter her i kommunen, som alle udmærker sig ved at være initiativer taget af borgere, der selv har lyst til at gøre en forskel. Den slags kan vi slet ikke drive fra centralt hold, så jeg er lidt ærgerlig over, at vi kun måtte vælge én vinder, for de fortjener alle sammen at blive hyldet for deres indsats, siger han.

Når han sammen med den øvrige jury valgte at pege på Svetlana Tsankova Petrova som vinder af titlen, så var det blandt andet fordi, hun dels berører et meget væsentligt område i forhold til at reducere  klimabelastningen i verden, og dels fordi hun har valgt at arbejde med tema, hvor vi alle sammen kan blive inspirereret og gøre en reel forskel for verden.   - Ingen kan redde klimaet alene – heller ikke Svetlana Tsankova Petrova. Derfor er det vigtigt, at vi alle gør en indsats, og her synes vi i juryen, at ”Empty Your Wardrobe” er både inspirerende og tilgængeligt for os alle. Jeg håber, at hun får rigtig meget opbakning til sit arbejde, og hun fortjener virkeligt at blive hædret for sin indsats, så jeg er rigtig glad for at kunne tildele hende titlen som Årets Klimahelt 2018.   En genbrugspris Det er Klimavand, et samarbejde mellem BlueKolding og Kolding Kommune, som står bag prisen, der uddeles for anden gang i år. Klimavand har opgaven med at klimatilpasse i Kolding kommune – det vil sige at forberede Kolding kommune til at kunne håndtere fremtidens vejr, som blandt andet vil byde på større regnskyl og højere vandstande.   Derudover har Klimavand fået støtte fra EU til at udvikle nye metoder til at involverer borgere i klimatilpasningen og reducering af CO2-udslip, og det er i denne forbindelse, at Klimahelten kåres.

Kolding Kommune

Kolding Kommune deler viden og deler sine nyheder på DenOffentlige. Læs meget mere om og fra Kolding lige her.

- Udover titlen så har Svetlana Tsankova Petrova også fået en række bæredygtige gaver fra virksomheder her i Kolding, som gerne vil være med til at sætte fokus på bæredygtighed – og ”pokalen” er naturligvis en genbrugspokal – et armbånd som hvert år gives videre. Armbåndet skal symbolisere, at det ikke altid er tanken der tæller, nogle gange er vi nødt til at handle anderledes, hvis vi skal gøre en forskel, siger Stella Steen Jensen, der er projektleder i Klimavand og initiativtager til prisen.   

  Fakta Projektet Empty You Wardrobe er udviklet og drives af Svetlana Tsankova Petrova. Det bygger lidt forenklet på tre forskellige strategier, som alle har til formål at forlænge levetid på det tøj, der allerede er produceret, således at der fremover bliver et mindre behov for at producere nyt. De tre strategier er:   Events, hvor man kan bytte det tøj, man ikke længere har brug for til noget andet, som passer bedre.   Workshops hvor man kan reparere tøj, som er gået i stykker.   Bæredygtigt modekollektion designet af genbrugsmaterialer.   Det fik vinderen Præmierne til Årets Klimahelt er sponseret af virksomheder i Kolding, og der er lagt vægt på, at de både skal vise mulighederne for at leve mere bæredygtigt og samtidig forkæle vinderen.  
  •  ”Pokalen”: Et armbånd af genbrugsguld, som gives videre år efter år. Designet og produceret af guldsmed Jytte Kromann.
  • En flaske mousserende vin fra Skærsøgaard i Dons – for at sætte fokus på at lokale luksusvarer.
  • En adgang til Dronning Dorotheas Badstue – for at sætte fokus på at vi ikke behøver at rejse langt (og forurenende) for at få gode oplevelser og ny energi.
  • En gourmet middag for to fra Nord Gourmet, som har fået det økologiske guldmærke.
  • Lækker økologisk hudpleje fra Ecooking.
Foto: De nominerede klimahelte-kandidater og Årets Klimahelt Svetlana Tsankova Petrova helt til højre. Længst til venstre Koldings borgmester Jørn Pedersen og direktør for BlueKolding Per Holm.