Digital dødsanmeldelse er i luften

Velfærd

09/10/17 8:00

Per Roholt

Nu kan alle kirkegårde og krematorier blive koblet til digital dødsanmeldelse og modtage digitale begravelsesanmodninger og begravelsesafgørelser direkte fra PersonSag.

Siden februar har digital dødsanmeldelse også været en realitet for kirkegårdene, og samtlige kirkegårde i Danmark kan nu tilmelde sig. Digital dødsanmeldelse vil bidrage til en lettere administration i hverdagen, ligesom data i sagens natur vil blive mere nøjagtige, da overleveringer og manuel indtastning minimeres. 

Nu kan alle kirkegårde og krematorier blive koblet til digital dødsanmeldelse og modtage digitale begravelsesanmodninger og begravelsesafgørelser direkte fra PersonSag. Samtidig er det muligt at finde brændingsdato og brændingsnummer og meddele jordfæstelses-/urnenedsættelsesdato digitalt tilbage til PersonSag.

Tom Olsen fra Fælleskrematoriet Sjælland og Lolland-Falster i Ringsted har set så meget frem til muligheden siden krematoriet startede i 2013, at han nærmest vil betegne det som en lidelseshistorie. I dag kan Fælleskrematoriets leder konstatere, at digital dødsanmeldelse har medført en så stor administrativ besparelse, at medarbejdere og ledelse kan puste ud efter nogle travle år med manuelt arbejde og postfrankerede kuverter frem og tilbage mellem begravelsesmyndigheder og kirkegårde.

Servicevirksomhed for borgerne

Ifølge Tom Olsen er der ikke længere det samme behov for at rykke kordegne og sognepræster for tilladelser. På samme måde er tilbagemeldinger til myndigheder og kirkegårde i form af brændingsattester blevet forenklet og automatiseret, så alt i alt er processerne blevet langt smidigere, så både rutineopgaver og evt. straks-kremeringer forløber uden ekstra besvær.

"Processer og data ligger i allerede PersonSag, så du kan hente de nødvendige oplysninger, og du får automatisk besked, hvis en handling skal finde sted. På den måde kan vi få de relevante oplysninger frem så hurtigt som muligt. I sidste ende er vi jo en servicevirksomhed for borgerne," siger Tom Olsen, leder på Fælleskrematoriet Sjælland og Lolland-Falster i Ringsted.

Snitflade med direkte adgang til PersonSag

Den enkelte kirkegård får således en række fordele af at integrere sit kirkegårdssystem med digital dødsanmeldelse. EG Brandsoft har udviklet en snitflade, der sikrer, at alle processerne automatisk formidler data til og fra PersonSag, så breve og automatiske e-mails mellem kirkegårde, krematorier og myndigheder på sigt kan undværes helt.

"Integrationen har den yderligere fordel for kirkegården, at den får direkte adgang fra kirkegårdssystemet til de data, der i forvejen ligger i PersonSag. Vil man eksempelvis kontakte pårørende for detaljer om urnenedsættelse eller lignende, har man korrekt data direkte knyttet til den enkelte handling," siger Frank Kragelund Hansen, direktør i EG Brandsoft.

Sund fornuft at tilmelde sig

Kirkeministeriet har indtil videre ladet det være frivilligt for kirkegårde og krematorier, om de vil tilmelde sig digital dødsanmeldelse, men ifølge Tom Olsen er der ingen grund til at lade være. Den dag alle landets kirkegårde bliver tilsluttet, vil processerne blive fuldt automatiserede og effektive.

"Digital dødsanmeldelse vil ikke medføre en omvæltning for den enkelte kirkegård. Men det er et spørgsmål om at udnytte de digitale muligheder fuldt ud. Efter min mening, vil ingen med sund fornuft undlade at tilmelde sig digital dødsanmeldelse," siger Tom Olsen fra Fælleskrematoriet.

Fakta om digital dødsanmeldelse:

  • Kirkegården kan se data i det øjeblik, borgeren eller bedemanden har indtastet anmodningen på borger.dk.
  • Når begravelsesmyndigheden har godkendt anmodningen, får kirkegården automatisk tilladelse til at foretage begravelseshandlingen.
  • Hele processen og alle kirkegårdens sager kan følges på oversigtsskærmen i kirkegårdssystemet.
  • Data om afdøde kan overføres til et gravsted i kirkegårdssystemet.
  • Ved kremeringer får kirkegården kremeringsdato og kremationsnummer, så snart krematoriet indberetter dem, frem for en kremationsattest som hidtil.
  • Sådan tilmelder du dig
  • Brug nedenstående link, så sender EG Brandsoft oplysningerne til IT-kontoret. 

Tilmeld din kirkegård her

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce