Flyvende biler er ikke science fiction

Infrastruktur

29/07/2019 12:00

Per Roholt

Tænk aldrig mere at sidde fast i frustrerende bilkøer, men i stedet flyve hele vejen til og fra jobbet. Det kan blive virkelighed om få år.

Takket være sensorteknik fra Bosch er vi snart kommet så langt, og selvflyvende taxier kan blive en realitet allerede i 2025. Flytest indledes allerede næste år, skriver Bosch i en pressemeddelelse.

Fra science fiction til virkelighed

Utallige science fiction-forfattere har skrevet om en fremtid, hvor flyvende køretøjer færdes langt over lyskryds og bilkøer. Ubemandede flyvende taxier kan gøre denne fremtid til virkelighed om bare få år.

Det planlægges, at de første flyvende taxier letter i storbyerne senest i 2023. Bosch planlægger at spille en førende rolle, når det gælder om at være med til at forme dette fremtidige marked, siger Harald Kröger fra ledelsen af Bosch Automotive Electronics.

Den 4. industrielle revolution

Den 4. industrielle revolution er over os, og forandringerne vil komme hurtigere end nogensinde før. Hvad gør det ved vores samfund og hverdag, og hvilke muligheder giver det os? Følg med på vores temaside og deltag i debatten.

Indlæg kan sendes til Redaktionen

For at sådanne lufttaxitjenester skal fungere, er det nødvendigt med styresystemer, der sørger for de rejsendes sikkerhed og komfort. Men dagens konventionelle luftfartsteknologi er stadig for dyr, klodset og tung til at kunne anvendes i de kompakte elflyvemaskiner. Sensorsystemer, som i dag findes i bl.a. selvkørende biler, kan være løsningen. 

Læs artikel på SamfundsDesign: Smart city – når verdens byer bliver intelligente og digitale

Sensorbaserede styresystemer 

Nu arbejder Bosch, der er førende inden for sensorteknik, på at kombinere sensorer for at skabe en universal styreenhed til lufttaxier. 

Bosch-sensorer gør det muligt ved hjælp af styreenheden at bestemme køretøjernes position samt at styre dem med præcision og sikkerhed. Til forskel fra nuværende sensorsystemer inden for flyindustrien, hvor prisen kan variere mellem ti- og hundredetusinde euro, kan Bosch præsentere en løsning til en brøkdel af prisen. Dette skyldes, at virksomheden kan anvende sensorer, som man allerede har udviklet og fremstillet til bilindustrien i mange år. 

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Bosch-sensorerne er desuden meget små, lette og enkle for lufttaxiproducenterne at installere i deres køretøjer.

– Med vores Bosch-løsning tilstræber vi at gøre den civile luftfart med flyvende taxier overkommelig for et bredt udbud af leverandører, siger Marcus Parentis, chef for teknikteamet i Bosch med ansvar for styreenhederne bag de lette elflyvemaskiner. 

Læs artikler på SamfundsDesign: Sensor-algoritmer øger trafiksikkerheden i smart cities

De første testflyvninger sker i 2020

Allerede til næste år indledes testflyvninger af lufttaxier i Dubai, Los Angeles, Dallas og Singapore. I 2023 forventes de første kommercielle rejser at finde sted, og i 2025 kan de første ubemandede taxier begynde at foretage flyvninger med kunder. I 2030 regner man med en milliard rejser i flyvende taxier om året ifølge Boston Consulting Group. 

– Det er ikke et spørgsmål, om de flyvende taxier bliver virkelighed, men hvornår, siger Marcus Parentis.

Tilmeld dig Samfundsdesigns nyhedsbrev med nyt om offentlig digitalisering.

Læs mere på EG: Digital automatisering med softwarerobotter

Læs artikel på SamfundsDesign: Danmark skal være førende på kunstig intelligens

Mest Læste

Annonce