Sensor-algoritmer øger trafiksikkerheden i smart cities

Infrastruktur

06/5/19 7:45

Per Roholt

Et pilotprojekt i Walnut Creek i Californien har givet startskuddet til indsamling af data i vejkryds, der ved hjælp af mobilsignaler kan advare bilister om fodgængere i blinde vinkler. Projektet er startet på baggrund af den stigende befolkningstilv

Den stigende tilflytning til byerne vil øge trængslen på vejnettet. Continental har udviklet en tredimensionel sensor-algoritme, der skal gøre vejene mere sikre, når byerne vokser sig større.

Halvdelen af verdens befolkning lever i dag i byer.

Og om tre årtier vil det ifølge prognoserne betyde, at 2,5 milliarder mennesker skal deles om vejnettet. Selvom den kollektive transport bliver udbygget, vil de mange nye byboere og de mange pendlere ind og ud af storbyerne betyde øget trængsel på vejnettet.

For at fortsætte og intensivere sit bidrag til færrest mulige tilskadekomne i trafikken er Continental-koncernen gået ind i arbejdet med intelligent mobilitet, der også kendes fra flere smart city-projekter.

Tilmeld dig nyhedsmail fra Samfundsdesign.

Avanceret datafangst i amerikansk vejkryds

Ved CES Tech-konferencen i Las Vegas i USA præsenterede virksomheden Continental et pilotprojekt fra Walnut Creek i Californien.

Her viser et tredimensionelt vejkryds den datafangst, som kan bringes i spil i smart cities. Sensorer i vejene opfanger signaler, der ved hjælp af algoritmer kan udvikle en planmodel, som behandles gennem mobilsignaler – dedicated short range communication (DSRC).

Signalerne sender en besked eller et trafiksignal videre til bilisten, hvis der fx skulle være en blind vinkel, hvor en cyklist kan befinde sig.

Projektet hedder "Intelligent vejkryds" og skal advare bilister om færdsel i den blinde vinkel.

Samtidig kan data også bruges til at styre lyskryds, strømline trafikken og reducere CO2-udslippet ved at afgrænse tomgangskørsel.

– Det er jo ikke kun i udlandet, at tankerne om at udvikle metropolerne bringes frem i samfundsdebatten.

Både Lynetteholmen og de kunstige øer ved Avedøre er projekter med nye erhvervs- og boligområder i Hovedstadsområdet, som danske politikere har visioner om, udtaler adm. direktør Georg Nielsen fra Continental Dæk Danmark A/S i en pressemeddelelse.

– Det vil helt naturligt skabe store trafikale knudepunkter, som vi allerede ser det ved de store byer som København, Odense, Aarhus og Aalborg, siger adm. direktør Georg Nielsen og fortsætter:

– I en række smart cities som fx Walnut Creek er der gennem en årrække blevet indsamlet data, der kan bruges til at udforske de mange potentialer, der er i at højne trafiksikkerheden i storbyerne.

Læs artikel på Samfundsdesign: Smart cities lader vente på sig

Øget sikkerhed med LED-veste og intelligente gadelamper

Ud over projektet med intelligente vejkryds er der samtidig andre teknologiske visioner og projekter på tegnebrættet fra Continental.

Eksempelvis intelligente gadelamper, der opsamler data til kortlægning af infrastruktur, og intelligent arbejdstøj, der skaber en større komfort for bl.a. lastbilchauffører ved hjælp af varme.

Vestene er samtidig også installeret med lyskilder, der er er med til at gøre vej- eller bygningsarbejderne mere synlige over for andre trafikanter.

Tilmeld dig nyhedsmail fra Samfundsdesign.

Læs mere på World Economic Forum: Fremtidens megabyer

Læs artikel på Samfundsdesign.dk: Smart city – når verdens byer bliver intelligente og digitale

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.