Foto: Shutterstock

Kontanthjælpsmodtagere skal bruge af deres private pension

Hvis man er kontanthjælpsmodtager og har en privat opsparet pension kan man risikere at skulle gøre brug af den, efter et halvt år på kontanthjælp. I modsætning til, hvis man har en overenskomstdækket arbejdsplads med en kollektiv arbejdsgiverbetalt pension, berøres denne ikke.

Bliver beskattet med 60 procent
Desuden bliver private pensionsmidler, som bliver hævet i utide, beskattet med 60 procent. Det er en forskelsbehandling der skal stoppes ifølge Simon Tøgern formand for HK Privat. Til Netavisen Pio siger han: ”Det kan simpelthen ikke passe, at vi har et system, der fremtvinger borgere, der allerede står i en svær situation, deres pensionsopsparinger til alderdommen.Vi har i forvejen et a- og b-hold på arbejdsmarkedet i Danmark, hvor nogen har glæde af de stærke, kollektive overenskomster, mens andre er uden overenskomst. Dem, der ikke har været sikret af overenskomsterne bliver så yderligere trykket ned med en tvangshævning af pensionen, hvis de ender i kontanthjælpssystemet. Det er en statslig proletarisering, som er helt uacceptabelt.” 

“Helt gakkelak”
Ifølge Simon Tøgern er det en uretfærdig forskelsbehandling, at politikerne har besluttet at kontanthjælpsmodtagere skal spare op til pension. Han mener at det er “helt gakkelak” da politikerne så i første omgang vil bede folk på kontanthjælp at bruge deres private opsparede pension, for så derefter at bede dem om at indbetale til en pension.

Alle kan blive ramt
Simon Tøgern understreger at alle kan blive ramt af, at skulle på kontanthjælp, og det netop derfor er ekstra urimelig. Til Politikken i et indlæg skrev han: “Hvad ser du for dig, når jeg siger ordet kontanthjælpsmodtager? Jeg ser et helt almindeligt menneske, der er løbet ind i en kedelig situation. For sandheden er, at hvis du ikke har været medlem af en a-kasse, eller hvis du er så uheldig at ryge ud over dagpengegrænsen, og du ikke kan forsørge dig selv eller din familie, så er næste stop kontanthjælp,” han fortsætter “Og det kan ramme alle. Det kan være den enlige mor, der efter et længere forløb med mange korte ansættelser ryger ud af dagpengesystemet eller konsulenten på 55 år, der pludselig kun møder lukkede døre på arbejdsmarkedet. Forskellige omveje i livet har gjort, at de ikke kan få det til at hænge sammen. En situation, de fleste af os håber aldrig at stå i.”

Forskning og Pension har lavet en undersøgelse der viser at 1.000 borgere tvangshævede 200 millioner kroner i perioden 2017 - 2019.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.