Rosa Lund er 33 år gammel, og hun er valgt i Københavns Storkreds for Enhedslisten. Foto: Enhedslisten
Rosa Lund er 33 år gammel, og hun er valgt i Københavns Storkreds for Enhedslisten. Foto: Enhedslisten

Enhedslisten raser over PET-ulovligheder

Lovgivning

11/9/20 7:38

Pelle Lindegaard Bügel

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund (Ø), er langtfra tilfreds med, at PET - ifølge et tilsyn - i flere tilfælde har gemt oplysninger om demonstranter, der tog del i lovlige demonstrationer.

I går lagde Tilsynet med Efterretningstjenesterne - TET - deres årsredelogørelse for 2019 frem til offentlig skue. Heri er det beskrevet, hvorledes PET i flere tilfælde har gemt og ikke slettet oplsyninger i tide om demonstranterne, der deltog i lovlige demonstrationer. 

Ifølge dansk lov er det ulovlig praksis, og derfor vil Enhedslisens retsordfører, Rosa Lund, nu have skrappere kontrol med PET's aktiviteter.

- Det er skræmmende, at PET – som skal passe på os alle sammen og beskytte os mod dem, der ikke overholder loven – ikke selv kan finde ud af at overholde loven.

- Det viser med al tydelighed, at der er behov for skrappere kontrol med efterretningstjenestensiger, siger hun til DR.

Rosa Lund opfordrer også justitsminister Nick Hækkerup (S) til at indskærpe overfor PET, at deres praksis med at gemme oplsyninger om demonstranter til lovlige demonstrationer er uacceptabelt.

PET vil følge op på kritik

PET udsendte i går en pressemeddelelse i kølvandet på tilsynsrapporten med de ulovlige aktiviteter:

- Det fremgår, at tilsynet i forbindelse med en konkret kontrol har konstateret, at PET i 4fire sager om politiske demonstrationer ikke har slettet personoplysninger hurtigt nok.

- Vi tager i PET enhver kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne meget alvorligt. Vi vil derfor gennemgå redegørelsen grundigt og sikre, at vi følger op i forhold til de kritikpunkter, der er, siger PET-chef Finn Borch Andersen i pressemeddelelsen.

Her er TET's kritikpunkter

Ifølge TET's årsredegørelse har PET rgemt oplsyninger om otte personer, som tog del i en lovlig demonstration i 2018.  Ingen af de otte demonstranter var kendt af PET i forvejen.

Året efter - i 2019 - gentog PET manøvren. Her nøjedes de heller ikke med at registrere, men ifølge tilsynet blev der gemt oplysninger om 30 demonstranter under fire lovlige demonstrantioner.

TET's redegørelse nævner ikke, hvilke demonstrationer, der er tale om.

Loven om PET siger, at PET gerne må registrere og indhente oplysninger, men at efterretningstjenesten ikke må gemme oplsyninger om personer, der tager del i lovlige politiske aktiviteter, som eksempelvis at gå til demonstration.

PET må heller ikke gemme oplsyninger om personer udelukkende med afsæt i personernes lovlige politiske aktiviteter.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.