Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skal du ud at spise? Hvis det er denne dag, bør du ikke bestille fisk advarer ekspert

Mad og drikke

19/09/2024 04:56

J. Bøgen

Det øger øjensynligt risikoen for madforgiftning.

Når du sætter dig til bords på en restaurant, kan lysten til at prøve noget nyt og spændende af gode grunde være stor.

Dog viser det sig, at der er gode grunde til at tænke sig om, før du vælger fisk fra menukortet på en bestemt ugedag.

Ifølge fødevareeksperter, herunder Dr. Darin Detwiler, tidligere rådgiver for FDA og USDA, og den anerkendte kok og forfatter Anthony Bourdain, indebærer det at bestille fisk på mandage en øget risiko for madforgiftning.

Det skriver Ladbible.

Sådan hænger det sammen

Baggrunden for denne noget overraskende påstand er, at fiskemarkederne ofte holder lukket i weekenden.

Det betyder, at den fisk, der serveres om mandagen, potentielt kan have ligget i køleskabet siden fredagen før.

Detwiler forklarer, at ældre fisk kan undergå kemiske ændringer, der leder til fordærv, hvilket ikke alene påvirker smag og lugt, men også kan øge risikoen for sygdomme.

Anthony Bourdain har i sin bog "Kitchen Confidential" ligeledes advaret mod at bestille fisk på mandage. Han påpeger, at der er en risiko for, at fisk bestilt i weekenden kan ende med at blive serveret flere dage gammel, hvis ikke den er blevet solgt som forventet.

Dette forhold kan resultere i, at gæsterne får serveret fisk, der teknisk set er flere dage for gammel.

Husk det i udlandet

I Danmark er der jo generelt rigtig godt styr på fødevarehygiejnen, og Fødevarestyrelsens smiley-ordning kan hjælpe os forbrugere til at styre uden om de mere suspekte spisesteder.

Derfor skal ovenstående advarsel nok mest tages med i baghovedet til næste gang, du skal en tur til udlandet - eller hvis du bare vil være på den helt sikre side, hvis du skal ud at spise herhjemme.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.