Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Gælder særligt dem fra egen have: Derfor må du aldrig lægge tomater i køleskabet

Mad og drikke

09/05/2025 19:46

Lukas Andreas

Der er god grund til at holde dem væk fra køleskabet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Tomater er noget nær gastronomiens schweizerkniv. De kan lidt af det hele: sprudle i salater, lune sig i gryderetter og forvandle en ordinær pasta til noget, der næsten smager af Italien.

Derfor er det ikke så underligt, at mange med grønne fingre kaster sig ud i at dyrke dem selv. Solmodne tomater direkte fra egen have – det lyder jo som noget fra en sommerdrøm.

Modningen kan tage alt fra nogle få dage til et par uger, og hvor hurtigt det går, afhænger blandt andet af sorten, tidspunktet for høst og – naturligvis – temperaturen.

Her begynder misforståelserne ofte at spire. For mange tror, at en tomat i køleskabet er en tomat, der holder længere og måske endda modner pænt videre. Det gør den ikke.

Sådan skriver Eleftherostypos.

Tomater fungerer nemlig som små kemiske værksteder. Ligesom bananer og avocadoer producerer de ethylen – et plantehormon, der kickstarter modningen ved at forvandle stivelse til sukker. Resultatet? Den sødme og intensitet, vi elsker.

Men propper man tomaterne i køleskabet, bliver processen nærmest sat på pause. Kulden forstyrrer modningen og dræber smagen. Ifølge eksperter – blandt andet hos Goodfood – er det derfor bedst at lade tomater leve deres liv i stuetemperatur. Gerne i et hjørne med lidt skygge og frisk luft.

Skal modningen have lidt hjælp, så læg tomaterne tæt på bananer eller æbler. De udskiller også ethylen og virker nærmest som en slags coachingteam – hepper på, motiverer og får tingene til at ske lidt hurtigere.

Køleskabet må dog godt få lov at tage sig af tomater, der er lige ved at blive til puré af ren modenhed. Men ellers? Lad dem trække vejret i det fri. En tomat med karakter har brug for varme, luft – og tålmodighed. Det giver smag for livet.

Mest Læste

Annonce

Ads by MGDK