Du kender det sikkert. Man har købt en pose kartofler i bedste intention om at lave noget lækkert, og to uger senere ligger de og stirrer tilbage med små spirer som tentakler fra en sci-fi-film.
Men der findes et simpelt trick, som kan forlænge kartoflernes liv – og det kræver kun en frugt fra frugtskålen.
Det skriver Thestival.
Tricket er lige så simpelt, som det er effektivt: Opbevar dine kartofler sammen med et æble.
Æbler udskiller ethylen – en naturlig gas, som hjælper med at modne frugter og grøntsager. Og selvom det lyder som noget, der ville få kartoflerne til at gå i forfald hurtigere, viser forskning noget andet.
Ifølge en undersøgelse fra 2016 i Journal of Food Science and Technology kan kontrolleret eksponering for ethylen i kolde omgivelser faktisk hæmme spiringen.
Vil du tage skridtet videre i kampen mod spirede knolde, så er her et par ekstra tips:
Hold kartofler og løg adskilt. Når de ligger sammen, skaber deres fugtighed et mini-tropisk klima, som får dem til at rådne hurtigere end du kan sige “gratin”.
Gem dem mørkt og køligt. Glem alt om at lade dem pynte på køkkenbordet. En mørk skuffe eller en papirpose gør underværker.
Undgå gennemsigtige plastikposer. Sollys plus plastik er som en grøn lysfest for kartoflerne – og ikke på den gode måde.
Så næste gang du fylder kurven op i supermarkedet, så smid et æble ekstra med. Ikke til dig selv – men til kartoflerne. De vil takke dig. I stilhed. Og uden spirer.