Danmarkspremiere: Kaffekapsler får returbillet

Bæredygtighed

02/09/2014 12:09

Suleman Haider

I dag starter den første ordning i Danmark, hvor en virksomhed modtager og genanvender sine egne brugte produkter med dokumenteret gevinst for miljøet. Det kan blive til mange flere, mener miljøminister Kirsten Brosbøl.

Hver gang nogen drikker en kop Nespresso kaffe, efterlader det en brugt aluminiumskapsel. Fra i dag kan man aflevere kapslerne i butikken, så kaffekapslerne kan blive smeltet om til nye produkter. Det kræver i gennemsnit kun en sjettedel energi at genanvende aluminium i forhold til at udvinde nyt aluminium.

Ordningen er det første resultat af nye affaldsregler, der trådte i kraft den 1. maj 2014, og som gør det muligt for virksomheder at tage deres brugte produkter tilbage og genanvende dem.

- Vi skal stoppe med at smide ting ud, der kan bruges igen. Derfor har vi nu givet virksomhederne mulighed for at tage deres produkter tilbage og genanvende dem. Samtidig får forbrugerne en garanti for, at de hjælper miljøet, når de afleverer deres brugte produkter. Jeg håber, vi kommer til at se mange flere ordninger, for det gavner både miljøet, og virksomhederne kan spare penge på nye råvarer, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Glad for at tage ansvar 
Tidligere måtte kun kommunerne håndtere affald. Det var for at sikre en forsvarlig miljøbehandling af affaldet, men det forhindrede samtidig virksomheder i at gå foran og tage ansvar for miljøet.

Med de nye regler kan virksomhederne selv indsamle affaldet fra deres produkter, hvis de gør det miljømæssigt lige så godt eller bedre end kommunerne. Det glæder Nespressos Country Business Manager Johan Bäckström.

- Hos Nespresso ønsker vi at maksimere bæredygtigheden i alle dele af vores virksomhed – fra landmanden der dyrker kaffebønnerne over reduktion af CO2 ved transport og til genanvendelse af kapslerne. Aluminium, som kapslerne er lavet af, beskytter kaffens kvalitet og er samtidig genanvendeligt i det uendelige. Når det bliver smeltet om, kan det dermed bruges igen og igen. Det giver mening hele vejen rundt at kunne nyde en god kop kaffe med samvittigheden i orden, siger Johan Bäkström.

Man kan aflevere sine brugte Nespresso-kapsler hos et af de mere end 30 genanvendelsespunkter i hele Danmark. 

Se, hvor du kan aflevere kapsler.

Se, hvordan du som virksomhed får lov at tage brugte produkter tilbage.

Mest Læste

Annonce