Miljøminister: Vi skal bruge vores tøj i længere tid

Politik

28/01/2015 11:49

Suleman Haider

Vores tøj ender alt for ofte i skraldespanden uden egentligt at være slidt op, og derfor går mange ressourcer unødigt tabt. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil med nyt initiativ have mode- og tekstilbranchen til at finde løsninger, der kan forlænge tøjs levetid.

Et nyt partnerskab mellem Miljøministeriet og aktører i mode- og tekstilbranchen skal sammen se på nye løsninger, der kan hjælpe danskerne med at sikre lang levetid på deres tøj.

Branchen kan for eksempel tænke mere over design, pasform og metervarens kvalitet for at forlænge den tid, tøjet kan bruges i, eller lave ordninger, hvor danskerne kan returnere deres brugte tøj, så det kan få nyt liv i nye produkter eller hos nye kunder. Endelig efterlyser ministeren flere nye forretningsmodeller, hvor man kan leje sit tøj i stedet for at købe det.

 - Vi skal tænke nye bæredygtige løsninger ind i måden, vi designer, producerer og bruger vores tøj på, og vi skal gøre det på en måde, så både miljø og vækst kan gå hånd i hånd. Den danske tøjbranche er heldigvis allerede godt i gang, men vi skal blive endnu bedre.Derfor sætter jeg nu gang i et nyt partnerskab, hvor vi skal se på, hvordan vi kan forlænge levetiden på danskernes tøj og undgå at unødige ressourcer går til spilde, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

For meget tøj ryger til forbrænding
På verdensplan genbruges blot 20 procent af vores tøj, og omkring 42 mio. ton tøj ryger hvert år direkte i skraldespanden. Meget af det uden at være slidt op. I Danmark samler velgørenhedsorganisationer omkring 45 procent af de samlede 89.000 ton tekstiler ind, som danskerne kasserer, mens mindst 24.000 ton hvert år ryger til forbrænding. 

-Jeg har i flere år været optaget af hvordan vi kan undgå tøjspild dels gennem bedre retursystemer, men også ved at udnytte tøjets levetid langt bedre. Ligesom ved madspild er der jo i vores tøjforbrug et kæmpe ressourcespild, som ikke giver mening. Jeg ser derfor frem til, at der gennem partnerskabet kan skabes større bevidsthed og en varig forandring på dette område, siger Lone Loklindt, miljøordfører for de Radikale.

Partnerskabet, som starter op i løbet af 2015, er et led i miljøministerens kommende Strategi for affaldsforebyggelse. Strategien rummer en række tiltag, der skal reducere spild og undgå at værdifulde ressourcer bliver til affald.

Mest Læste

Annonce