Socialministeren sætter ind over for magtanvendelser på botilbud

Politik

14/01/2015 11:41

Suleman Haider

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold støtter kommunerne København, Aarhus og Frederikshavn med at forebygge magtanvendelser på socialpsykiatriske botilbud.

Færre konflikter og mindre brug af fysisk magt på botilbud. Det er håbet, at det bliver virkelighed i kommunerne København, Aarhus og Frederikshavn, der har fået støtte fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold til at tage to nye metoder i brug. Metoderne skal nedbringe antallet af trusler og situationer, hvor personalet på botilbuddene bliver nødt til at ty til fysisk magt.

Socialminister Manu Sareen siger:

”Det er ekstremt vigtigt, at mennesker med svære psykiske lidelser ikke oplever fysisk magt på botilbuddene, medmindre det er strengt nødvendigt. De skal mødes og behandles med respekt. Omvendt skal vi ikke bare lukke øjnene, hvis beboere farer op og bliver voldelige. Dét kan hverken beboerne selv eller personalet være tjent med. Derfor er jeg glad for, at de tre kommuner nu prøver de nye metoder af, så vi kan få konfliktniveauet ned og forebygge, at magtanvendelse bliver den sidste udvej.”

Puljen fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold er afsat til samlet 1,85 mio. kr. i perioden fra 2015 til 2017. I 2015 modtager kommunerne København, Aarhus og Frederikshavn knap 500.000 kr. Puljen støtter personalet med at afprøve og bruge metoden ’Feedback Informed Treatment’ (FIT) og tilgangen ’Low Arousal’. Undersøgelser indikerer, at ’Low Arousal’ kan sænke omfanget af trusler, vold og magtanvendelse på botilbud, og det er bevist, at metoden FIT mindsker risikoen for vold på botilbud.

Puljen bliver udmøntet som en del af satspuljen på psykiatriområdet for 2014 til 2017.

Se listen over tilskudsmodtagere her.

Mest Læste

Annonce