Ministerium indrømmer at politi kan få adgang til DNA-bank i særlige tilfælde

Nationalt Genom Center skal udlevere genetiske data til politiet, hvis det oprettes, indrømmer ministerium.

Politiet kan med en retskendelse få adgang til genetiske oplysninger uden tilladelse fra patienten, hvis et flertal i Folketinget vedtager lov om oprettelse af Nationalt Genom Center. 

Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en mail til Politiken. Torsdag sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ellers det stik modsatte fra Folketingets talerstol. 

- I ekstreme situationer, eksempelvis hvis Danmark er udsat for et terrorangreb, kan der være særlige forhold, der eventuelt vil kunne gøre sig gældende, hvor en domstol kan beslutte helt ekstraordinært at give adgang, skriver ministeriet i en mail. 

Trods de mange forbehold i svaret er der så meget "elastik i definitionerne", at politiet reelt opretholder adgang til sundhedsoplysninger, som følger retsplejeloven i dag. 

Det mener Advokatsamfundets generalsekretær, Torben Jensen. 

Samme vurdering har Rigspolitiets sekretariatsleder, Bine Edeltoft. Hun siger, at politiet vil kunne få oplysninger fra centret. Det kræver blot, at "en dommer vurderer, at grundlaget er til stede". 

Meldingen skaber uro blandt flere partier i Folketinget. Fælles for de partier er, at de har støttet forslaget under forudsætning af, at politiet ikke har adgang til genetiske oplysninger i databasen. 

Torsdag fastslog sundhedsordførere for både SF og Liberal Alliance, at det var afgørende for danskernes tillid til Nationalt Genom Center, at genetiske oplysninger ikke tilgås af politiet eller andre myndigheder. 

Politiadgang vækker bekymring hos politikere

Meldingen skaber bekymring hos en stribe politikere. Ikke mindst hos Enhedslisten, der som det eneste parti står uden for aftalen.

- I diskussionerne om centret har ministeren gentagne gange sagt, at Nationalt Genom Center alene kan bruges til behandling og forskning. Og så har der været debat om, om politiet kan få adgang. 

​Databeskyttelse, IT-sikkerhed og etik

Læs mere på vores temaside

- Her har ministeren sagt, at politiet ikke kunne få adgang, siger sundhedsordfører i Enhedslisten Stine Brix og fortsætter:

- Når det så viser sig, at det kan politiet så godt alligevel, så er det meget bekymrende. Tilliden til, at oplysningerne alene bruges sundhedsfagligt, er afgørende for, om der overhovedet er politisk tillid til dette her.

Enhedslisten har valgt at stå uden for aftalen, da man ikke var tilfreds med de foreslåede regler for samtykke for brug af data i centret.

- Og så er vi bekymrede for, hvordan dette her vil udvikle sig i fremtiden. Man kan fjerne den eksisterende beskyttelse senere, siger Stine Brix.

Også hos partier, der er del af aftalen, giver informationerne bekymring. Det tæller blandt andre Liberal Alliances May-Britt Kattrup, der før Politikens historie troede, at politiet ikke kunne få adgang.

- Men jeg har fået at vide af ministeriet, at det kan - og det er kun et måske - lade sig gøre, hvis der er terror her i landet, og hvis politiet får en dommerkendelse. 

- Skulle det forholde sig anderledes, må vi selvfølgelig tage det op til fornyet overvejelse, men jeg har ikke grund til at tro det. Jeg forholder mig til de oplysninger, jeg har fået fra ministeriet, siger hun til Politiken.

Også SF's Kirsten Normann Andersen udtrykker over for Politiken bekymring.

- Det handler i bund og grund om at sikre, at borgerne kan have tillid til, at det, som de henvender sig med i sundhedssektoren, er fortroligt, siger Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører i SF, til Politiken. 

/ritzau/

Emneord: 270218, Ellen Trane Nørby, Nationalt Genom Center, Torben Jensen, Bine Edeltoft, Kirsten Normann Andersen, Sundheds- og Ældreministeriet, Patientdata, Databeskyttelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.02.18 Minna Rasmussen
  Tilliden til politikerne - og deres troværdig - får endnu et knæk med dette forslag

  Jeg kan kun være enig med Anne-Marie Krogsbøll og opfordre politikerne til at bevise, at de har styr på IT-sikkerheden inden de indsamler hele befolkningens mest følsomme data og rundhåndet deler dem med medicinalfirmaer og forskere.

 • 28.02.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Sundhedsministeren burde stilles til ansvar for enten grov vildledning (løgn?)...

  ..eller grov uvidenhed om eget lovforslag. Begge muligheder er dybt alvorlige - både fordi vi bør kunne stole på vore politikere, ellers smuldrer folkestyret, og fordi genomcenterloven udgør et grundlæggende skred i retten til privatliv, og kommer til at være definerende for samfundsudviklingen fremover.

  Lovforslaget var til 1. beh. i torsdags - referat af ordførernes indlæg kan høres her:
  http://www.ft.dk/forhandlinger/20171/20171M062_2018-02-22_1000.htm

  Det fremgår meget klart og tydeligt, at ministerens og stort set alle de andres (undtagen Stine Brix) påstand er:
  1. Der er krav om skriftligt samtykke, så dna/data kan ikke havne i genomcentret uden folks vidende og samtykke.
  2. Formålet er skarpt afgrænset, så f. eks. politiet kan ikke få adgang.
  3. Data er helt anonymiserede, så ingen kan vide hvis data, der er tale om (især understreget af Flemming Møller Mortensen).

  Det tog kun én dag for den første påstand at blive tilbagevist:
  https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2018-02-22/00:33:36
  https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2018-02-23/01:25:59

  Og så gik der yderligere et par dage, så revnede påstanden om, at politiet ikke ville få adgang, som det oplyses i artiklen ovenfor.

  Og mht. anonymisering så er den påstand også løgn/uvidenhed. Folk med forstand på den slags vil vide, at data kun bliver pseudonomiserede, hvilket vil sige, at man erstatter navn/cpr/adresse med et nummer - men man gemmer forbindelsen til identiteten, så denne kan genskabes efterfølgende - ellers ville politiet jo heller ikke kunne bruge databasen til noget. Og forskere kan efter ansøgning får tilladelse til at forske personhenførbart i data. og data vil blive samkørt med hundreder af andre registre, så forskere/virksomheder og myndigheder kan få en særdeles nøjagtig og nærgående profilering af den enkelte borger - uden at borgeren ved det.

  Lyver vore politikere, eller er de dumme/uvidende om indholdet af så ingribende et lovforslag, som fjerner retten til privatliv?

  Det er i hvert fald vigtigt for at forstå denne mærkværdige og meget sørgelige lovgivningsproces, at vide, at mange af ministrene, herunder sundhedsministeren, har formuer stående i aktier i f.eks. Novo og andre medicinalfirmaer - og disse firmaer vil frygteligt gerne have et genom center. Hvis genomcentret vedtages, gætter jeg på, at disse firmaers aktier vil stige - og berige diverse ministre og folketingsmedlemmer. Og så er der jo lige det, med de lukkede partikasser og VL-klubberne, hvor det er muligt for taknemmelige firmaer at vise deres taknemmelighed.

  Derudover har regeringen på forhånd "solgt" danske borgeres genomoplysninger til regeringens digitale vækstfremstød, som skal lokke udenlandske lifesciencefirmaer til Danmark. De danske sundhedsdata er et kæmpe sellingpoint i denne vækststrategi. Regeringen har nærmest anvendt en "Alle æg i én kurv" i denne strategi.

  Regering og en del folketingsmedlemmer vil derfor kæmpe med næb og klør for at få dette center igennem - uden samtykke fra ejerne af disse privatlivsdata (som er borgerne, men man kunne jo risikere, at folk sagde nej) og med mange luske- og fiflepunkter.

  Der har været flere fifle- og luskehistorier på dataområdet de senere år: DAMD-sagens ulovlige indsamling af private data og for nylig de ulovlige trivselsmålinger i skolerne, hvor man også lovede en anonymitet, som ikke var der. Det er nøjagtigt den samme løgn med genomcentret - man lover borgerne samtykke og anonymitet - det eksisterer ikke i virkeligheden.

  Det er sørgeligt, at vi ikke kan stole på vore folketingsmedlemmer, for hvis dette lovforslag er, hvad de selv kalder særdeles godt og grundigt gennemarbejdet, hvordan kan disse åbenlyse fejl, som oven i købet på forhånd blev påpeget i flere høringssvar, så ske?

  I mine øjne er folketingsmedlemmerne næppe dumme - det virker desværre mere sandsynligt, at de er uærlige, og har håbet, at befolkningen ikke opdagede sandheden, før forslaget ER vedtaget.

  Det er frygteligt sørgeligt, at vore egne folketingsmedlemmer og regering på denne måde undergraver folkestyret.

  Sig "nej" til dette luskecenter:
  https://www.facebook.com/BevarTavshedspligten/
  https://www.skrivunder.net/signatures/nej_til_udlevering_af_dine_helbredsdata_uden_samtykke/start/4180
  http://stm.dk/_a_1628.html

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også