Foto: Shutterstock

Nu erkender Mette Frederiksen alvorlig fejl

I et radiointerview har statsminister Mette Frederiksen nu erkendt, at der blev begået en 'alvorlig fejl' ved ikke at sikre, at der var lovhjemmel til at beordre alle mink aflivet.

I dag er det et år siden, at statsminister Mette Frederiksen på det historiske pressemøde lukkede store dele af Danmark ned. Det er en dag, som mange danskere husker tydeligt, da deres hverdag blev ændret markant efterfølgende.

I anledningen af, at det nu er et år siden, at Mette Frederiksen meddelte, at landet ville lukke ned, gæstede hun Radio4 Morgen. Her kiggede hun tilbage på et travlt år, der har budt på mange udfordringer – og hvor der også er blevet begået fejl. 

"Jeg ved ikke, om jeg kan stå og graduere fejl ind på en skala, men selvfølgelig er der blevet begået fejl undervejs," fortæller statsminister Mette Frederiksen til Radio4 Morgen

I efteråret blev alle mink i Danmark beordret aflivet af den danske regering. Det skyldes fundet af nye virusmutation på flere danske minkfarme. 

Da regeringen traf beslutningen om, at de ville kræve, at alle danske mink blev aflivet, havde de dog ikke lovhjemmel til at gøre dette. Det har Mette Frederiksen nu erkendt var en alvorlig fejl. 

"Den fejl, der er alvorlig, er, at det viser sig, at der ikke er lovhjemmel til at træffe den beslutning, som vi er nødsaget til at træffe på baggrund af den risikovurdering, der lå med smitte på minkområdet. Og det er jo en fejl," siger hun til Radio4 Morgen. 

Som følge af denne sag, måtte den daværende fødevareminister Mogens Jensen trække sig fra sin ministerpost. Ydermere er det af Folketinget blevet besluttet, at sagen skal undersøges af en kommission, der er blevet oprettet til formålet. 

Efterfølgende fortalte Mette Frederiksen til Radio4 Morgen, at hun ikke havde til hensigt at tale mere om minksagen. I samme ombæring henviste hun til kommissionen.

Efter planen skal granskningskommissionen begynde sit arbejde næste måned. Konklusionen på undersøgelsen skal afleveres senest et år efter, at arbejdet er påbegyndt. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.