Foto: Shutterstock

Nu skal danskerne holde øje med deres e-boks

Danskerne skal holde øje med deres e-boks i den kommende tid.

COVID-19 er en sygdom, der kan ramme alle. Sygdommen kan være alvorlig for nogle, og vaccination kan være med til at forebygge alvorlig og livstruende sygdom og begrænse spredning af smitte. Vaccination bliver et vigtigt nyt element i indsatsen for at kontrollere COVID-19 epidemien.

”Det er jo en begrænset mængde vacciner, vi modtager i første omgang, og dem skal vi reservere til de allermest sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger,” forklarer direktør Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.

Hvem skal vaccineres?

Målet er, at alle i Danmark, som vaccinerne er godkendt til, bliver tilbudt vaccination. Det forventes ikke, at vaccinerne vil være godkendte til for eksempel gravide, ammende og børn, og derfor vil de grupper ikke blive tilbudt vaccination.

I starten blive vaccinen prioriteret til de grupper, der har størst risiko for et alvorligt forløb bl.a. de ældste, beboere på plejehjem og ældre med risikofaktorer. Personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen, som har tæt kontakt til de mest sårbare og varetager kritiske funktioner, vil også blive prioriteret først.

”I takt med, at vi får leveret flere vacciner i løbet af 2021, vil flere og flere grupper blive tilbudt vaccination mod COVID-19. Men det er vigtigt, at vi får beskyttet de grupper, der bliver mest syge af COVID-19. Derfor er de først til at få vaccinen, så de er godt beskyttet,” siger Søren Brostrøm.

Hold øje med e-boksen

Beboere på plejecentre og personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen vil modtage information om tilbuddet fra deres institution eller arbejdsplads. Er man i helt særlig risiko, eksempelvis, hvis man er en ældre borger med alvorlig sygdom, så kan det være, at man bliver kontaktet af sin egen læge eller sygehus: Hvis man er i tvivl kan man også selv rette henvendelse til sin læge, skriver Sundhedsstyrelsen.

Grupper af ældre, der løbende inviteres efter fødselsdato, vil modtage besked i e-boks. Hvis man er digitalt fritaget, vil brevet komme med posten. Når man bliver tilbudt vaccination mod COVID-19, vil man samtidig få information om, hvornår man kan blive vaccineret, og hvis man selv skal bestille tid til vaccinationen, så vil det også fremgå i brevet, og det vil samtidig være uddybet hvordan. 

Hvor skal man vaccineres?

Regionerne opretter vaccinationscentre rundt omkring i landet, hvor de fleste borgere vil kunne blive vaccineret. Nogle vil få tilbuddet mere lokalt på for eksempel plejehjem. Meget personale i eksempelvis sundhedsvæsenet og ældreplejen vil blive tilbudt vaccination på deres arbejdsplads. 

Sundhedsstyrelsen vil henover jul og nytår sende brev til alle borgere over 18 år via e-boks for at informere om den kommende vaccination mod COVID-19.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også