Foto: Gjensidige Forsikring

Ny undersøgelse: Hver anden dansker vil forbyde brugen af fyrværkeri i december

50% af danskerne synes, at affyring af fyrværkeri kun skal være lovligt nytårsaften. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige.

Høje brag og kulørte lys præger himlen nytårsaften og dagene op til. Men stod det til hver anden dansker, så skulle fyrværkeri forbydes alle årets dage på nær nytårsaften. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige.

Det er i Danmark tilladt at affyre fyrværkeri fra den 27. december til den 1. januar, men tilliden til at reglerne overholdes lider. Undersøgelsen viser nemlig også, at flere end hver tredje dansker, og særligt personer over 40 og kæledyrsejere, oplever affyring af fyrværkeri gennem december måned som værende forstyrrende.

”Hvis danskerne affyrede mindre fyrværkeri, ville der selvsagt også være færre skader. Men for os er det også vigtigt, at vi kan have tillid til at de regler, der er opsat for affyring af fyrværkeri, også overholdes,” siger skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.

Brug af ulovligt fyrværkeri eller affyring uden for den lovlige periode kan medføre bøder på op til 2000 kroner.

Nytår i Covid-19’s tegn

I år er Sundhedsstyrelsen kommet med anbefalinger til, hvordan man kan fejre nytåret og samtidig sikre, at den udbredte samfundssmitte med Covid-19 ikke stiger. Anbefalingerne går blandt andet på at samles få personer, undgå store forsamlinger på offentlige steder og måske tænke i online alternativer til nytårsfejringen.

Undersøgelsen foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige viser, at 42% af danskerne synes brugen af fyrværkeri burde indskærpes i år som følge af Covid-19. Sundhedsstyrelsen er også opmærksom på danskernes fyrværkeritraditioner, og opfordrer til ikke at mødes til fyrværkeriarrangementer eller -opvisninger.

”Vi må uden tvivl affinde os med, at vi i år står i en situation, der er uden sammenligning. Derfor kræver det også af os, at vi tager ansvar og ændrer nogle af vores traditioner for at stoppe smittespredning i Danmark,” Siger Henrik Sagild.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler derudover altid at bruge beskyttelsesbriller, holde sikkerhedsafstand og kun at bruge godkendt fyrværkeri. Færre fyrværkeriskader betyder også et mindre pres på sundhedssystemet, der grundet Covid-19 er under et ekstra stort pres i år.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.01.21 Lovgivning
  Disse restriktioner forlænges

  Forbud mod at flyve til Danmark med passagerer uden en negativ corona-test forlænges nu til og med den 7. februar. Desuden forlænges alle gældende skærpede nationale tiltag.

 • 11.01.21 Lovgivning
  Krav om negative tests for alle passagerer

  Fra 9. januar kl. 17.00 til og med 17. januar vil der være forbud mod at flyve til Danmark med passagerer uden en negativ corona-test.

 • 06.01.21 Lovgivning
  Ministerie ude med ny restriktion

  Transport- og Boligministeriet beder transportvirksomhederne om at begrænse belægningen i den kollektive transport, så passagererne bedre kan holde afstand efter sundhedsmyndighedernes nye anbefalinger.

 • 18.12.20 Lovgivning
  Ret til udvidet sorgorlov vedtaget

  Lovforslaget om ret til udvidet sorgorlov i 26 uger, hvis man mister et barn under 18 år, er torsdag blevet vedtaget i Folketinget. Det træder i kraft fra 1. januar 2021.

 • 17.12.20 Lovgivning
  Forårets hjælpepakker genåbnes

  Regeringen og et bredt flertal af Folketinges partier er blevet enige om en ny aftale, der forbedrer, forlænger og forenkler hjælpen til danske lønmodtagere, virksomheder samt kultur- og idrætsliv.