Ø&I Årgang 32 nr. 3: Redaktionelt forord

Kære læser, hermed sender vi det tredje nummer af Ø & I’s 32. årgang. Med dette nummer følger ud over lederartiklen tre faglige artikler, der hver på sin måde skriver sig ind i den aktuelle lederskabsdebat.

Lederartiklen tager afsæt i den alvorlige politiske, kulturelle og klimamæssige krise, som verdenssamfundet befinder sig i, efter at en række yderligtgående og populistiske magthavere har sat sig på nogle af verdens stærkeste regimer – USA, England, Tyrkiet, Rusland etc.

En mentalitetsændring hos vælgerne præget af militarisme, aggressivitet, ensretning, kynisme og rå kapitalisme har gjort det muligt at fortrænge demokratiet i store dele af verden med valget af »stærke mænd«. De ønsker kun at styrke sin egen personlige magt, koste hvad det vil for andre menneskers lidelser og velfærd. Artiklen er resultatet af et fælles initiativ, taget af en række bevægelser, tænketanke under paraplyen #DetErVoresSamfund.

Den første artikel i dette nummer fortsætter i det samme spor, idet den indeholder en analyse af forløbet af præsidentvalget i USA. Et overraskende valgforløb, som viser nogle få magthavere evne til at udnytte mediernes muligheder for at udnytte vælgernes svaghed, angst, aggressivitet og demokratiske ligegyldighed. Artiklen er skrevet af lektor, ph.d. Peter Aagaard, der er knyttet til Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet. Artiklen åbner også for debatmødet på CBS d. 23. maj, hvor vi har inviteret professor Anker Brink Lund og postdoc Frederik Hjorth til at belyse de mediemæssige, politiske og psykologiske aspekter af den nye globale politisk udvikling.

Ø & I bliver til Samfundslederskab i Skandinavien

Tidsskriftet Samfundslederskab i Skandinavien er en relancering af det 32 år gamle forskertidsskriftet Ø & I - Økonomistyring & Informatik, der nu er blevet digitalt og en del af DenOffentlige.

Samfundslederskab i Skandinavien lægger vægt på empiriske studier af ledelsespraksis og har hele Skandinavien som redaktionelt afsæt.

Læs mere her

Den anden artikel i dette nummer handler om det store dilemma i fremtidens ledelse og styring, nemlig om hvordan vi skal løse dilemmaet mellem styring og innovation. Ødelægger vi innovationskraften, når vi begynder at sætte rationelle mål og evaluere resultaterne oppefra og udefra? I Københavns Kommune har en arbejdsgruppe arbejdet med mulighederne for at balancere effektivitets- og proceshensynet. Det gøres ved at evalueringen foretages som en del af innovationsprocessen, uden at den begrænser innovationskraften. Artiklen er forfattet af en gruppe af praktikere og forskere: Helle Vibeke Carstensen, der er cand.rer.soc, MBI og kontorchef i Socialforvaltningen i Københavns Kommune – Ulf Hjelmar, der er ph.d. og forskningsprogramleder i KORA – Lene Krogh Jeppesen, der er cand.scient.soc. og chefkonsulent ved Center for Offentlig Innovation.

Den tredje artikel handler om implementering af styringskonceptet Enterprise Performance Management 2.0, som bygger på principper om at skabe gennemsigtighed og sammenhæng mellem de mange disponible data og gøre omkostningsstyringen mere autentisk og retvisende. Artiklen tager afsæt i praktiske studier af virksomhedernes anvendelsespraksis og viser, hvordan omkostningsberegninger kan gøres mere virkelighedsnære og simple, tæt på arbejdspraksis. Artiklen er forfattet af Lars Miguel Paredes, der er cand.merc., E-MBA og director hos PriceWaterhouseCoopers i København.

Med dette nummer får du en invitation til sæsonens tredje og sidste debatmøde, der afholdes den 23. maj kl. 16.00 på Kilen på CBS. Temaet er »En ny politisk verdensorden med stærke mænd, der gennem reality shows, fiktion og usandheder formår at udnytte og opildne vælgernes desperation, aggressivitet og udemokratiske sindelag til selv at få mere magt«.

Det fjerde og sidste nummer af denne årgang udkommer til juni og indeholder artikler om problemer med bl.a. resultatstyring og digitalisering i den offentlige sektor, samt tendenser til at LEAN er ved at gå af mode.

På gensyn til juni

Med venlig hilsen

Preben Melander
Ansvarshavende redaktør

 

Fokus & Forum 

Af Preben Melander, ansvarshavende redaktør for Ø&I 

Politik som fiktion – om en ny tids politiske kommunikation 

Af Peter Aagaard, ph.d. og lektor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet

A. Introduktion
B. Marketing, Meningsmåling og Massemedier
C. En ny tidsalder
D. Case studie: Trumps kampagne
E. Diskussion
F. Konklusion 

Innovationsevaluering – når resultatmålinger understøtter reel innovation 

Af Helle Vibeke Carstensen, cand.rer.soc., MBI og kontorchef i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Ulf Hjelmar, ph.d. og forskningsprogramleder i KORA. Lene Krogh Jeppesen, cand.scient.soc. og chefkonsulent i COI, Center for Offentlig Innovation

A. Indledning
B. Udfordringerne ved at evaluere innovation
C. Systemisk evaluering og virkningsevaluering
D. En ramme for innovationsevaluering
E. Konklusion 

Enterprise Performance Management 2.0 – en sammenhængende styring forudsætter en gennemsigtig omkostningspraksis 

Af Lars Miguel Paredes, cand.merc. og E-MBA, director i PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab (PwC)

A. Indledning
B. EPM leverer forretningsindsigt 
C. Fire centrale byggesten for EPM 
D. Omkostningspraksis er fundamentet for effektiv performance management 
E. Konklusion
 

 

Emneord: Økonomistyring & Informatik, Ledelse, Samfundslederskab i Skandinavien
Økonomistyring & Informatik på DenOffentlige.dk Efter 32 års udgivelse er forskertidsskriftet Ø&I - Økonomistyring & Informatik - blevet digitalt og en del af DenOffentlige.  I dette arkiv kan du finde forskningsartikler fra årene 2015-...
Aktivitet: Artikler: 42 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også