Boligkøberne vil have de bedste energimærker

Infrastruktur

24/10/2017 07:00

Boligsiden A/S

To ud af tre boligkøbere går specifikt efter en bolig med et lavt energiforbrug, viser resultatet af en afstemning blandt mere end 1.000 brugere på Boligsiden.dk.

Utætte vinduer og dårligt isolerede vægge kan mærkes på energiregningen, og det er ikke populært hos kommende boligkøbere. I en ny afstemning på Boligsiden.dk svarer 69 procent af de brugere, der har afgivet svar, at de går efter en bolig med et lavt energiforbrug.

Læs mere om boligmarkedet

Boligsiden deler viden og gode historier på DenOffentlige.  Deres udgivelser bliver samlet med øvrige historier om boligmarkedet på temasiden her.

”Et godt energimærke siger meget om en bolig. Dels er der et element af miljøhensyn og økonomiske gevinster i form af lavere varmeregninger, men som køber noterer man sig helt naturligt også, hvor mange renoveringsprojekter der er forbundet med et køb. Og er energimærket i den lave ende, kan det være svært at sælge særligt huse videre til en god pris. Derfor kan energiforbedringer blive nødvendige på sigt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Energimærket løber på en skala fra A2020 til G. Og selvom de fleste gerne vil have en bolig med et lavt energiforbrug, er det langt fra de bedste energimærker, der topper statistikken over solgte huse. Det er derimod energimærke D, der er det bedst sælgende. Forklaringen er, at der er ganske få huse med topmærkerne, hvorimod energimærkerne midt på skalaen er bedst repræsenteret i udbuddet.

Stor forskel på hus og lejlighed
Mens knap 70 procent går efter de bedste energimærker, svarer 20 procent, at boligens energiforbrug ikke er af betydning for dem.

”Der er stor forskel på energimærkets betydning alt afhængig af, hvilken type bolig du er på jagt efter. De fleste ejerlejligheder i landets største byer er af ældre dato og har derfor ikke et energimærke i top. Men køber du lejlighed i byen, er topprioriteten som oftest beliggenhed, som trumfer selv et mindre godt energimærke. Køber du en lejlighed, der er ”pakket” ind i andre lejligheder, er energitabet desuden væsentligt mindre, end hvis du bor i et hus med mange ydervægge,” siger Birgit Daetz, og tilføjer:

”Og så er boligkøb en emotionel affære, hvor fornuften ikke altid er i højsædet, men hvor nogle købere først og fremmest søger en bolig med sjæl og charme uden at skele til energimærket.”

Sådan blev resultatet til
I perioden fra den 2. oktober til den 17. oktober spurgte vi Boligsiden.dk deres brugere ”Har energimærket betydning for dig, når du skal vælge ny bolig?” De i alt 1.018 svar fordelte sig således:

  • Ja, jeg går efter en bolig med lavt energiforbrug: 69 %
  • Ja, jeg går efter en bolig med højt energiforbrug: 6 %
  • Boligens energiforbrug har ingen betydning for mig: 20 %
  • Andet/Ved ikke: 5 %

Læs mere om, hvordan energimærket bliver til her.

Mest Læste

Annonce