Hele Danmarks boligmarked: Aalborg trækker læsset for Nordjylland

Infrastruktur

25/11/2017 15:00

Boligsiden A/S

Nordjylland har oplevet stor fremgang de seneste fem år, men boligmarkedet er meget differentieret.

Nordjylland er én af bare fire landsdele i Danmark, hvor der er brugt mere end dobbelt så mange penge på huse i oktober 2017 i forhold til for fem år siden. Det går grundlæggende godt for boligmarkedet nordpå, hvor priserne i samme periode er steget med 18 procent, og antallet af solgte huse ligeledes er pisket i vejret. Tankerne om de magre år og finanskrise er for længst skubbet i baghovedet hos nordjyderne.

”Vi er på alle måder tilbage på niveauet fra før finanskrisen. Det går rigtig godt, og derfor er jeg i dag også en rigtig glad ejendomsmægler,” siger Inge Ørtoft, der er medindehaver af Nybolig Palle Ørtoft, der driver syv ejendomsmæglerbutikker i Aalborg og omegn.

Ørtofts pointe omkring finanskrisen bliver bakket op af Birgit Daetz, der som kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk hele tiden jonglerer med statistik på boligpriser og handelsaktivitet i alle landsdele.

”Den glæde, Inge Ørtoft taler om, er helt forståelig. Priserne er steget meget, og en undersøgelse, vi har lavet, viser, at kommunerne Aalborg og Jammerbugt er blandt den snes kommuner, hvor priserne nu er over niveauet fra før finanskrisen. Det er godt for sammenhængskraften og boligmarkedet i Danmark, at det går godt i Nordjylland. Det sikrer, at landsdelen er interessant for borgere og virksomheder, der kan skabe fortsat vækst i området,” siger Birgit Daetz.

Aalborg og alle de andre
Det er dog ikke i hele Nordjylland, at der er lige så godt gang i boligmarkedet, som der er i Aalborg og omegn. Det seneste år er huspriserne steget i halvdelen og faldet i den anden halvdel af de nordjyske kommuner.

”I Aalborg og oplandsbyerne i kommunen flyver markedet afsted med prisstigninger til følge, men der er kæmpe forskel på, hvad der sker i Aalborg og i eksempelvis Brønderslev, hvor jeg for nylig talte med en lokal mægler, der fortalte mig, at der ikke sker ret meget,” påpeger Inge Ørtoft.

Det er altså i høj grad hovedbyen Aalborg, der trækker læsset for landsdelen, og det skyldes blandt andet, at Aalborg som universitetsby tiltrækker unge mennesker fra hele landsdelen, der har brug for lejligheder.

”Aalborg Kommune har undersøgt flyttemønstrene, der viser, at mange flytter til kommunen, når de er mellem 17 og 24 år, og at mange stifter familie og flytter igen, inden de bliver 40 år. De flytter måske i hus i andre nordjyske kommuner, som de i forvejen har en forbindelse til, og hvor de kan få lidt mere for pengene,” siger Inge Ørtoft.

Den rigtige pris
Nøgletallene for det nordjyske boligmarked viser, at mens husene for fem år siden havde en liggetid på omkring to år, er den nu på cirka et år. Hos Nybolig Palle Ørtoft oplever de lige nu, hvor vigtigt det er for netop liggetiden og Aalborgs evne til at trække læsset for hele landsdelen, at byens mæglere prissætter rigtigt.

”Jeg er mægler i Aalborg og vil gerne trække læsset for Nordjylland, for der er ikke andre byer til at gøre det. Lige nu ser vi mæglere, at hvis vi ikke sætter den rigtige pris, så får vi ganske enkelt ikke solgt. Derfor er det mere end nogensinde afgørende, at vi ikke prissætter for optimistisk. Det handler om ikke at blive for ivrige, og det handler om at have stort kendskab til vores lokale markeder. Heldigvis ved vi nordjyder godt, at markederne er forskellige, og derfor er jeg optimistisk på hele markedets vegne,” påpeger Inge Ørtoft.

Se nøgletal om boligmarkedet i Nordjylland på Boligsiden.dk.

Fakta om Nordjylland

  • Landsdelen Nordjylland omfatter kommunerne Aalborg, Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted og Vesthimmerland.
  • Landsdelen ligger på toppen af Jylland og grænser op til Vestjylland og Østjylland mod syd.
  • Indbyggere i fjerde kvartal 2017: 588.962 (Kilde: Danmarks Statistik).

LÆS OGSÅ: Hele Danmarks boligmarked: Børnefamilier skaber vækst i Østsjælland

Artiklen her er den anden i temaet ”Hele Danmarks Boligmarked”, hvor Boligsiden.dk zoomer ind på boligmarkedet i landets 11 landsdele. Der bliver fokuseret på forhold, der er særlige for det specifikke område samt den seneste udvikling i priser, salgstal og udbud. Artikelrækken bliver løbende publiceret henover de kommende måneder.

 

Mest Læste

Annonce